Blir ni hetsade av allas perfekta Instagram-flöden?

Jag är väl medveten om att vi lever i ett otroligt ytligt samhälle, som även jag bidrar till men någonstans så tycker jag ändå är det är upp till var och en att bygga upp en självkänsla som är stark nog att så att man inte mår psykiskt dåligt eller känner hat över att se andras perfekta bilder på Instagram.

Trots att jag har en väldigt bra självkänsla så hamnar ju även jag i situationer eller perioder där jag känner mig otillräcklig, liten och osäker…. Är i en sådan svacka just nu där allt det här känns lite tyngre. Men det brukar alltid bli lättare när jag försöker påminna mig själv om att ingen är perfekt. Jag är inte perfekt. Hon med de långa slanka benen är inte perfekt och Instagram kändisen som reser över hela världen är inte perfekt.

Men hur lär man sig att komma dit då?

Jag har någonstans accepterat att alltid kommer finnas tjejer som både är snyggare, starkare och smartare än mig själv. Samtidigt som jag VET att jag inte skulle vilja vara någon annan än mig själv, ständigt jobbar med att framhäva allt jag gillar hos mig själv och att se på mig själv med kärlek och positiva ögon. Att ha den vetskapen gör att jag kan klara av dessa situationer när man känner sig otillräcklig på ett bättre sätt utan att se ner på mig själv, trycka ner mig själv eller känna att jag är en sämre människa.

Jag hoppas att NI som kämpar med det här också kommer att komma dit en dag. För livet är för kort för att må dåligt över sådant vi inte kan påverka själva och ni är bra precis som ni ÄR!

27 gillar

Rekommenderade inlägg

Kommentarer (9)

 • Ebba

  |

  Hanna du är verkligen så fin!! Har läst din blogg och följt dig på instagram länge och tycker verkligen att du har varit så jordnära och och utstrålat en massa energi det senaste. Tycker alltid att jag blir så glad när du har lagt upp en händelse tex just för att du är så glad och sprider positiva tankar osv.. fortsätt vara du!! Kram

  Reply

 • Evelina

  |

  Hej Hanna.
  Jag förstår att du hade good intentions när du skrev detta inlägget och att du ville lyfta ett svårt ämne för att försöka få folk att må bättre. Men när man skriver om ett väldigt känsligt ämne som detta är det viktigt att även skriva om det på ett väldigt känsligt sätt, vilket jag anser att du inte gjort i detta fallet.
  Du skriver att du har en ”väldigt bra självkänsla”, vilket inte många i dagens samhälle inte kan säga, men att du fortfarande kan känna dig otillräcklig, liten och osäker. Hur dåligt tror du inte då folk utan ”väldigt bra självkänsla” känner när dom hamnar i samma ”situationer och perioder” som du nämner?
  För alla kanske det inte är så lätt – vissa kan helt inte acceptera faktumet att vi alla ser olika ut. Visst har vi alla ett ansvar över vilka vi följer, men jag tycker du uttrycker dig otroligt okänsligt när du skriver att det är ”upp till var och en att bygga upp en självkänsla som är stark nog att så att man inte mår psykiskt dåligt eller känner hat över att se andras perfekta bilder på Instagram.” Jag skulle anta att en stor del av dina följare är yngre tjejer som går igenom förändringar med både kroppar och tankesätt, och en del av dom mår dåligt pga av det. Precis som jag själv i den ålder, lider säkert många av dessa tjejer av depression, ätstörningar and what not och då är det inte så lätt att bara ”bygga upp en självkänsla som är stark nog att så att man inte mår psykiskt dåligt eller känner hat över att se andras perfekta bilder på Instagram.” I många fall kan man inte bara tänka bort psykisk ohälsa, hur gärna man än skulle vilja.
  Jag förstår vad du försöker säga, men du uttrycker dig på ett slarvigt sätt som får det att kännas som att det är världens lättaste grej att bara tänka positivt och acceptera för att sudda ut psykisk ohälsa som uppstår vid en del instagram bilder.
  Jag tycker även att det är underligt att du skriver NI med stora bokstäver i avslutet ”Jag hoppas att NI som kämpar med det här också kommer att komma dit en dag.” Du skrev ju precis lite högre upp att du och kämpar med att känna dig osäker och otillräcklig i texten. Varför vill DU så gärna differentiera dig från DEM? Från OSS? Det ger en känsla av att du är över dem som lider av psykisk ohälsa; en US versus THEM feeling.

  Jag hoppas du kan tolka denna kommentaren för vad den är: inte hat, utan bara en gentle reminder om att man måste vara försiktig när man skriver om vissa ämnen. Det är ett bra tips du ger, men till folk som har ”väldigt bra självkänsla” – men förmodligen inte till majoriteten av dina följare som inte har den sortens självkänsla. Termen psykisk ohälsa som du använder dig av får mig att anta att det är folk med psykisk ohälsa som är målgruppen för ditt inlägg. Folk med psykisk ohälsa botas inte så lätt. Om du hjälpte någon med din text that’s great! Men jag tror att den bara kommer få folk att må sämre. ”Varför kan inte bara jag acceptera det som Hanna?” ”Varför kan inte jag bygga upp en strak självkänsla?” ”Ännu en till sak som är fel på mig.”

  Reply

  • Jo

   |

   Exakt så!

   Reply

 • Linnéa

  |

  SÅ bra inlägg Hanna!!

  Reply

 • Rebecca

  |

  Jag har faktiskt avföljt och blockat alla som jag tycker bara bidrar till en hets om att allt ska se perfekt ut och att allt ska vara nytt, fancypancy och så där hela tiden! Jag vet inte om det egentligen bara handlar om dålig vs bra självkänsla, har bara tröttnat på den ständiga hetsen om att allt ska vara så himla perfekt och samma och ”instagram-vänligt” från alla håll. Och på det den extrema konsumtionshetsen som automatiskt blir…

  Instagram har blivit så himla konstlat och då är det ju inte konstigt att människor upplever det som hetsigt! Föredrar att gå in på bloggar och läsa och se mer bilder och text när jag själv har valt det. Kroppshets och konsumtionshets tycker jag är det värsta på instagram, man är inte svag för att man påverkas om man ser hundratals konton på instagram varje dag som har den ”perfekta kroppen”, det är mänskligt att bli påverkad av det man ser!

  Reply

 • Johanna

  |

  ”men någonstans så tycker jag ändå är det är upp till var och en att bygga upp en självkänsla som är stark nog att så att man inte mår psykiskt dåligt eller känner hat över att se andras perfekta bilder på Instagram.”

  Redan i den meningen visade du att du inte vet alls vad du pratar om. Hade det varit så lätt att bygga upp sin självkänsla hade varenda kotte gått runt och mått svinbra. Du bör inte skriva sådana inlägg då du inte kan relatera till folk med extremt låg självkänsla.
  Du kanske hade goda intentioner med inlägget men detta blev fort väldigt osympatiskt.

  Reply

  • S

   |

   Håller verkligen med kommentaren ovan. Du verkar ju inte ha någon förståelse eller empati över huvud taget för de med låg självkänsla. Eftersom du inte heller verkar ha någon kunskap kring ämnet eller kan se det ur ett annat perspektiv än ditt eget så kanske du bara ska låta bli att uttala dig om detta ämnet.

   Reply

  • Jennifer

   |

   Håller med!

   Reply

  • Hannah

   |

   Men snälla?
   Ett positivt och peppande inlägg!
   sen letar man bara efter massa fel?
   Hon är ingen psykolog direkt och om man har problem med det kanske man ska ta tag i dem på andra sätt och sluta följa dessa konton?

   Reply

Lämna en kommentar

Kategorier

Arkiv

Sociala kanaler