Frågor och svar om influenseryrket

Hur blir man en influenser?
Hur blir man artist? Hur blir man polis? Hur blir man lärare? Man börjar försöka influera människor via sociala medier på ett eller annat sätt. Låt säga att du vill bli en mat influenser, då börjar du väl med att dela med dig av dina recept. Göra youtube videos där du visar hur du lagar din specialitet osv. Man måste börja någonstans. Bestämma sig. Sätta ett mål. Och sätta igång.

Hur får man samarbeten/ sponsorer?
Det är olika. Oftast hör företag av sig till mig, men det händer också att jag tar kontakt med företag jag gillar själv också. Med kollektionerna med NA-KD så var det jag som hörde av mig och fick tjata lite. Och eftersom det blev sån succé kom sedan Ideal of Sweden till mig med förslag om att göra ett designcollab med dem också. Så det är som sagt varierat. Våga höra av dig själv till företag du gillar och känner att du kan stå bakom och skulle vilja jobba med.

När började du blogga?
Jag började blogga år 2008 eller 2009. Så för 10 år sedan. Vilket är helt stört länge sedan. Var bara 14 år. Så det har ju verkligen blivit en del av min vardag.

Är det inte påfrestande att ”alltid vara på jobbet”?
Det kan vara jobbigt. Men eftersom att jag tycker att det jag gör är så roligt så känns det många gånger inte ens som att jag jobbar ärligt talat. Vilket också iofs kan vara lite farligt för jag har haft väldigt svårt att stänga av. Zooma ut liksom. Men jag börjar bli bättre på det. Tror det är viktigt att man sätter upp en tidsram. Typ mellan kl 8-12 ska jag svara på mejl och förbereda mina samarbeten. 12-13 äter jag lunch. 13-15 fotar och redigerar jag. Etc.

Hur många timmar kräver ditt jobb?
Det är också jättesvårt att säga. Vissa veckor jobbar jag hur mycket som helst och har helt galet mycket saker att göra och andra har jag jättemycket tid för annat. Men jag kan lova er alla att det krävs mer tid än man tror att vara influenser på heltid. Alla blir alltid chockade över hur mycket tid vi lägger ner varje dag.

Vad tjänar du i månaden?
Det är väldigt varierande. Vissa månader är det mer, vissa månader mindre. Det beror helt på vilka samarbeten som är inbokade osv. Man får därför planera och spara de månaderna man får mer så att man har när över de månaderna inkomsten är mindre/ lägre.

Hur gör du för att hålla rutiner och disciplin?
Jag har alltid varit väldigt målmedveten och tack vare det så är det mycket lättare att hålla rutin och disciplin. Vet man vad man vill, vet man också vad som krävs för att komma dit/ upprätthålla det så är det ganska så enkelt. Jag ser till att jag går upp i tid varje morgon och träna. Annars hade jag ju lika gärna kunnat sova till klockan 10 och skita i träningen. Men när jag vet med mig att jag mår bra av att gå upp tidigt för att jag är som mest effektivast på morgonen och när jag vet med mig att jag mår bra av att träna så gör jag ju det.

Är det svårt att uppskatta hur mycket tid ett jobb/samarbete tar?
Nja, ibland. Jag har en ganska bra uppfattning av hur lång tid olika typer av samarbeten tar. Och det är ju för att jag har en del i bagaget nu. Detta är ju en rätt viktig grej eftersom att man också måste se till att få betalt för hur mycket tid man behöver lägga ner på ett samarbete/ jobb.

Hur mycket planerar du dina blogginlägg? Har du typ ett schema så det inte blir för lika inlägg efter varandra?
Jag planerar inte alls så mycket som man kanske tror. Absolut att jag försöker variera mina inlägg och kanske inte skriva tre långa informativa inlägg på rad. Men får jag feeling får jag feeling. Och jag går mycket på känsla. Och vad jag känner för att skriva/ lägga upp och inte. Jag tycker jag skriver som bäst och tycker att det är som roligast när jag kan gå på känsla.

Vad är de de 3 absolut bästa sakerna med ditt jobb?
Friheten. Att jag princip kan jobba från vart som helst i hela världen och att jag är min egen chef och sätter mina egna tider. Att jag har möjligheten att vara spontan om jag vill och att jag kan välja att vara ledig en tisdag och jobba en lördag istället om jag skulle vilja göra något mitt i veckan.

Variationen. Hur inte den ena dagen är den andra lik. Att jag har möjlighet att göra så mycket runt om mitt faktiskt yrke. Som exempelvis det här med mina design collaborations.

Påverka andra. Detta kan ju iofs också vara negativt men om jag tänker på alla positiva meddelanden och mejl man fått, människor man mött osv som säger att man förändrat deras liv eller tankesätt på något sätt. Det är otroligt häftigt och går verkligen rakt in i hjärtat. Det är helt fantastiskt att man kan påverka andra människor på det sättet. Och jag tycker alltid att det är så kul när någon säger att de blir glada av mig, eller att jag har hjälpt dem att våga göra något etc. Jag älskar det med mitt yrke. Att jag faktiskt kan göra något för någon annan.

Jag måste säga en till… Och det är: Upplevelserna. Alla upplevelser och äventyr jag fått vara med om tack vare mitt jobb. Det är jag otroligt tacksam för och det tycker jag är väldigt kul.

Bästa tips för nybörjare?
Nischa dig. Vad gör dig unik? Varför ska man följa dig och hur ska du göra för att sticka ut från mängden? Jag vet att detta är sjukt svårt men man måste hitta något. Har du en vision kommer det nämligen att göra hela den här djungeln så mycket enklare både för dig och för dina följare.

Hur började du jobba med det du gör?
Jag började blogga för 10 år sedan bara för skojs skull och hade då ingen som helst aning om att jag skulle kunna tjäna pengar på det här och att det skulle bli en business och att jag skulle få designa egna kläder! Nej, alltså det hade jag ju bara kunnat drömma om. Men så växte bloggen. Fler och fler började läsa och så småningom började företag höra av sig gällande samarbeten och jag började få betalt av portalen jag bloggade på för att jag bloggade hos dem osv. Och så har det liksom vuxit därifrån, sakta men säkert, men också väldigt stabilt.

Tips för att växa sitt Instagramkonto?
Förmedla en känsla, var engagerad i andras posts, alltså kommentera och gilla andras posts (men ej till en överdrift), posta minst 1 gång varje dag, hitta din nisch/ din egen grej… Ja.. Det är väl några tips.

Hur tänker du när du postar?
Jag tänker ärligt talat inte så mycket. Det finns liksom ingen strategi bakom direkt. Men jag tänker väl att jag vill att folk ska bli glada och inspirerade i varje fall. Att det ska vara en positiv vibe på mina kanaler och att det ska kännas genuint och äkta.

Drömföretag att samarbeta med i framtiden?
Oj, bra fråga. Jag hade tyckt det varit fett att få göra något med dom stora jättarna som typ Chanel, Fendi etc. Sen hade det ju varit sjukt ballt och typ göra kläder med H&M. Fatta den. En kollektion med dom liksom.

Har du varit på någon dejt där killen enbart varit intresserad av ditt liv som kändis?
Haha, nu ser jag absolut inte mig själv som en ”kändis” men JA, det har hänt en eller två gånger skulle jag säga. Fruktansvärt. Man känner sig typ utnyttjad och det är alltid en jobbig känsla. Men jag brydde mig inte så mycket i det egentligen utan tyckte mer att dom här två killarna borde skämmas haha.

Vad är den största summan du har fått för ett samarbete sedan du började jobba som influenser?
Jag förstår att detta är jätteintressant för er och att många säkert undrar för förvånansvärt så har varken företag eller privatpersoner någon koll på hur mycket en duktig influenser tar betalt för ett jobb. Det märks när man får vissa skamerbjudanden. För tydligen är det så många som fortfarande tror att man gör samarbeten för produkter vilket är så long gone. Jag skulle aldrig ge någon gratis marknadsföring. Jag vill inte sitta och säga olika belopp. Vissa arvoden avser ett helt års arbete medan andra bara är en Instagram story som ska läggas in.

Har du jobbat med något annat innan du blev influencer?
Inte egentligen. Jag har bara sommarjobbat när jag gick i skolan och extrajobbat på cafe när jag bodde i Australien. Förutom det så har jag bara satsat och levt på bloggen/ mina sociala medier endast.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Det är väldigt olika och varierande. Men jag brukar alltid försöka starta min dag tidigt med ett träningspass eller en promenad. Det är typ obligatoriskt för mig och för att jag ska må bra resten av dagen. Vissa dagar sitter jag hemma i pyjamasen hela dagen framför datorn och jobbar. Andra är jag out and about på möten och events och hinner inte kolla Instagram på hela dagen. Och en tredje gång har jag en photoshoot eller så fotar jag något samarbete.

Har du tänkt på något annat yrke för framtiden?
Nej, eller jag vet att jag vill starta upp egna andra bolag. Och att jag vill äga fler bolag. Men mer än så har jag inte riktigt tänkt. Jag tänker att jag fortsätter med det jag gör idag så länge jag tycker att det är roligt och inspirerande, och det gör jag fortfarande.

Är du aldrig rädd för stalkers? Känns det tryggt att vara en offentlig person?
Nej, inte direkt. Absolut att jag kan vara nojig om jag tycker att någon uppför sig konstigt eller så. Men jag är inte rädd för stalkers på det sättet. Det var däremot sjukt obehagligt för i somras, typ augusti så blev jag förföljd av en kille runt Djurgården och efter det så såg jag honom flera gånger på olika platser nära där jag bor. Men sen försvann han och har inte sett honom sedan dess.

Vilken av dina kanaler tjänar du minst vs mest på?
Hmmm, Instagram tjänar jag nog mest på eller ja mina designsamarbeten kommer ju på första plats. Och Youtube tjänar jag minst på.

Hur går man tillväga för att samarbeta med dig? Kan du tänka dig att designa något med andra företag?
Man mejlar mig, och känner jag att det låter intressant så ses vi på ett möte och så tar man det därifrån. Jag kan absolut tänka mig att gästdesigna hos fler företag/ varumärken. Jag tycker det är jätteroligt. Och det är kul när man får göra lite av varje. D

Är det vanligt att man har på sig kläder/ använder produkter man egentligen ej tycker om enbart för pengarna?
Nej, jag skulle inte ha det. Och jag tror många influensers faktiskt tänker som jag där. Det är så viktigt att man genuint gillar varumärket annars blir det ingen bra affär för varken profilen eller företaget. Så nej.

Vad har du för karriärsmål? Vad är nästa steg för dig?
Jag vill starta fler egna bolag!

1 gillar

Rekommenderade inlägg

Kommentarer (4)

 • Fredrikke

  |

  Elsker det her innlegget Hanna!!!

  Reply

 • Moa

  |

  Så intressant!

  Tänkte på det där med Instagram och hur du inte ”tänker” eller planerar dina posts, hur skulle du beskriva ett fint/inspirerande flöde? Du har ju t.ex redigerat alla dina bilder med liknande filter, många kör ju ”beiga” flöden just nu, kanske omedvetet men har svårt att tro det…? Vilken kombination av bilder är den vinnande kombinationen ”ytligt” sett enligt dig? T.ex inte för mycket av outfits/selfies/mat/close ups/landskap etc? Intressant att veta! 🙂

  Kram

  Reply

 • R

  |

  För att bli lärare eller polis går du en lång utbildning. Inte samma sak, smartskaft.
  Det krävs ju ingenting för att bli influenser, eftersom att ni inte bidrar med någonting viktigt i världen.

  Reply

  • a

   |

   Förstår inte heller hur du kan jämföra att bli influenser med att bli polis eller lärare..

   Reply

Lämna en kommentar

Kategorier

Arkiv

Sociala kanaler