Nu börjar alla influensers “må dåligt” för att det är trendigt

Förlåt mig men hur kan man ens påstå en sådan sak. Blir så irriterad!

Jag blir snarare orolig av att se så många influensers öppna upp sig om hur de faktiskt mår och att de inte mår så himla bra. Och jag tror ej att någon (ja ok kanske någon enstaka då) gör det för att det är trendigt??? För vem fan vill må dåligt eller vem vill låtsas som att man mår dåligt?

Jag är helt övertygad om att anledningen till att det är så många influencers som på senaste öppnat upp sig om hur de faktiskt mår handlar om att influencers är trötta på att hålla fasaden uppe om att livet är så himla perfekt. Man är trött på att ta perfekta bilder och man är trött på att ljuga om hur rolig festen i lördags var (för att den inte var det!). Så när man sedan ser någon annan lägga upp en icke perfekt bild och berätta om sina brister och sina dåliga dagar så ger det en mod och kraft att våga berätta om sina egna.

Att vara en influenser och att ha jobbat med det som jag själv i så många år (10….) tror jag är mer påfrestande för psyket än vad många tror. Och jag tycker det är taskigt att påstå att influensers skulle ljuga om hur de mår för att få fler likes för jag tror att många inte mår så jäkla bra och att många (inkl jag själv just nu) bara försöker hitta sin grej för att de har tappat bort sig själva i hela det här träsket av perfektion.

Jag kan ju bara utgå från mig själv men nu på senaste t.ex. när jag har skrivit mycket om att jag inte mått så bra har jag snarare kunnat blivit stressad över att jag skrivit att jag inte mått så bra för att jag tänkt ”Åh nej tänk om företag slutar välja att samarbeta med mig för att jag skrivit offentligt att jag är inne i en jobbig period och behöver hitta en balans”. Och att de då istället väljer någon annan som har sitt shit together. Hänger ni med?

Summan av kardemumman, var inte rädda för att vara mer äkta i era sociala medier och var lite snällare mot oss influensers (för jag tror verkligen att många av oss tappat bort oss själva i hela den här explosionen av sociala medier)! Eller vad tror ni?

54 gillar

Kommentarer (11)

 • Linda

  |

  Som forskare i arbetshälsovetenskap tycker jag inte alls att det är konstigt att ni son arbetar med sociala medier drabbas av problem som nedsatt välbefinnande, nedstämdhet, depression osv. För er finns inga gränser mellan ert arbetsliv och ert privatliv vilket gör att ert arbete blir gränslöst och chansen för återhämtning från arbetet blir begränsad. I traditionella arbeten skiljs arbetsplatsen från privatlivet åt fysiskt och psykologiskt genom att man har en fysisk plats att gå till för att arbete. När arbetsdagen är slut kan man därför, inom traditionella yrken (oftast), lämna arbetet bakom sig i samband med att man lämnar den fysiska arbetsplatsen. Ni som arbetar med sociala medier har i regel ert arbete i handen dygnet runt (via mobilen), ni bär med ert det och blir påminda om det vart ni än befinner er. Den konstanta påminnelsen om ert arbete blir såklart påfrestande och stressande. Det ska bli spännande att få utforska denna form av arbete för att få en större förståelse för hur just ert arbete påverkar er hälsa och ert välbefinnande. Men studier av andra former av gränslöst arbete visar att det har en dålig inverkan på just hälsan.
  Jag tycker att du på många sätt är klok som reflekterar över din arbetssituation och hur den påverkar dig och din livskvalitet. Det kommer du säkerligen ha nytta av i förlängningen. Jag vill verkligen understryka att ni som har denna typ av arbete ska ta ert mående på allvar och skapa gränser för er själva avseende hur och när ni arbetar för att på så vis skapa en hållbarhet i ert arbete.

  Ta hand om dig ❤️

  Reply

 • Zainab

  |

  Det är inte bara influensers som drabbas av psykisk ohälsa utan många människor lever och har levt med psykisk ohälsa under många skeden, och då var det någon slags tabu att tala om sådant öppet. Än idag förekommer det. Idag uppmärksammar allt fler psykisk ohälsa och talar öppet om hur det är och leva med ett mående som berör så många. Jag tycker det är otroligt bra att lyfta det ämnet och tala offentligt och tydligt, särskilt inom de sociala då man når ut till så många människor. Men samtidigt som nämns ovan att man får inte glömma bort sig själv heller!

  Styrkekram

  Reply

 • Julia

  |

  Såklart bra att det uppmärksammas men tror det man tröttnar på är att så många influencers plötsligt börjat klaga på sina yrken och samtidigt försvara yrket så himla mycket på sistone. Att ”folk inte förstår hur mycket ni jobbar” etc. Testa byt yrke om ni mår så dåligt av det 🙂 Kram

  Reply

 • Fanny

  |

  Inte riktat mot dig men i samband med inlägget, tänk då också på hur det här ”perfekta livet” som influencers envist ska uppvisa har påverkat miljontals människor på ett negativt sätt (också mycket positivt såklart men med fokus på ohälsa nu). Man har knappt lust att gå in på bloggar eller folks flöden längre för det är bara ”happy life” sponsrade resor, dyra luncher och nya väskor. Roliga fester och lyxiga event varje vecka.
  Klart det sliter på influencers, jag hade inte pallat, och jag hade nog inte heller sett meningen varför jag ska slita ut mig själv till förmån för att låtsas leva i en drömvärld när i själva verket är allt som visas upp betalda samarbeten och sponsrat, och inte ens egna faktiska liv som det ska ”verka” som. Som någon skrev ovan blir det otroligt konstigt när det livet mixas med ens privatliv.

  Du är iallafall så bra som tar upp frågan och skriver mycket om det här o hur du känner!. Jag tycker normen som företagen sätter på influencers och på vilket sätt de ska presentera sig själva i samband med en produkt är fel, av företagen. För det gör ju att den här perfekta världen alltid måste vara det som syns utåt.. jag tycker inte det är okej.

  Reply

 • Gabriella

  |

  Jag tycker verkligen att det blivit en så kallad trend! Alla influensers mår dåligt nu för tiden. Är det pga att de vill ha sympati eller vill de har fler läsare? Men självklart kan jag inte påstå att varenda en gör så här men flera stycken, som jag kunde nämna, gör det för extra uppmärksamhet.

  Reply

 • Lina

  |

  Det första jag tänker när du skriver och pratar om detta så mycket nu senaste tiden är att varför gör du ingenting åt det? Du slutar ju till exempel inte att lägga upp de där extremt perfekta bilderna där du ser smalare ut än vad du är (för herregud om man ser tjock ut ?). Du och många andra influencers bidrar ju jättemycket till att ANDRA mår psykiskt dåligt av att försköna era liv så fruktansvärt. Och sen ber du att VI ska vara snällare mot er influencers?? No thank ya. Det är erat egna val? Sluta göra det och du hade blivit ännu mer känd och omtyckt för att du blir en realistisk förebild!

  Reply

  • Janna

   |

   Lina!! Spot on! Kanon skrivet. Jag har sett Hannah i verklighet och hon är inte alls så smal som hon redigerar sig till på bilderna här.

   Hannah, det finns inget fel med att vara mullig. Allt är fint! Tjock, smal, mullig osv. Alla former är vackra och det är dags att du lär dig det<3

   Reply

 • Nina

  |

  Alltså, förlåt men skämtar du? Det är ni själva som skapar den här s.k bilden om ”det perfekta livet”. Det är inte synd om er, ni har själva valt att vara influencers och ha det ”yrket”. Som du skriver själv, ni är trötta på att hålla fasaden uppe och jag förstår dig. Det måste vara så otroligt tröttsamt och psykiskt påfrestande att leva ett liv som bara är en fasad och inte finns på riktigt. Men be inte era följare vara snällare mot er, det är ni som väljer att skapa den här bilden. Vad är det som är så svårt med att vara äkta? Vad är det som är så jobbigt med at acceptera hur man ser ut och hur man är som person? Att inte jämföra sig med alla andra? Det är det ni bidrar med (skev självbild, att man inte duger, att man ska jämföra sig och bli bättre), och DET om något skadar människor. Om det är så fruktansvärt jobbigt, byt karriär! Så gör alla vi ”vanliga” människor. Det här inlägget var bland det värsta jag läst i ”influencer”-väg. Stackars:/

  Reply

 • Jennie

  |

  Jag brukar aldrig kommentera men känner att jag vill göra det denna gången. Jag tycker det är så fint och så äkta att man öppnar upp sig. Jag tycker personligen att din blogg blivit så mycket bättre sen du började öppna upp dig mer om dina känslor och liknande. Du gör ett jättebra jobb och jag tycker verkligen du har nått en ny och bättre nivå! Kram

  Reply

  • Hanna Friberg

   |

   Tack, vad glad jag blir! 🙂

   Reply

Lämna en kommentar

Kategorier

Arkiv

Sociala kanaler