Börjar första dagen med en dyr sjukhusräkning i Beverly Hills…

Ja som ni säkert kan räkna ut utefter rubriken så blev ju inte första dagen här borta i L.A. riktigt som jag har tänkt mig….. Jag vaknade upp med lätt värk i örat men sen blev det bara värre och värre och tillslut orkade jag inte med smärtan längre, så då bestämde vi oss för att söka upp närmsta vårdcentral eller Urgent Room som det kallas. Jag hade ingen aning vad jag skulle förvänta mig när jag åkte dit. Kommer de ta emot mig? Hur lång kommer väntetiden vara? Vad kommer det kosta? Det känns ju redan jobbigt att gå till sjukhuset hemma i Sverige tycker jag så ni kan ju bara tänka ner hur det kändes här…

Men jag klev ut därifrån med den bästa sjukhusupplevelsen någonsin ska jag säga er, trots att det blev ett dyrt kalas… För det första så var mottagningen inte alls så där steril och illaluktande som hemma utan här var kändes det nästan lite hemtrevligt. Och väntetid, nej nej nej, så fort jag klev in på mottagningen fick jag gå in på ett rum, blev typ inslängd innan jag ens hunnit komma innanför dörren, så det var ingen väntetid där inte. Blev även direkt undersökt med blodprov etc och så fick jag fylla i lite papper och sedan kom en doktor som konstaterade att jag hade en infektion och att jag behövde antibiotika. ”Go home and get well honey!” ropade läkaren efter mig i korridoren när jag stod vid receptionen och betalade.

Fasen vår sjukvård måste bli bättre hemma i Sverige. Det är ju såhär det ska gå till och kännas när man varit på sjukhuset. Det är oacceptabelt hur länge man måste vänta i telefon bara för att få en tid för vårdcentralen hemma i Sverige

Men ja nu går jag i varje fall på en antibiotikakur! Fick även några smärtstillande och redan 15 minuter efter att jag tog medicinen så kändes det bättre och nu känns det knappt alls och det är jag väldigt glad för. Hade så fruktansvärt ont innan… Hopefully I’ll get well soon..

45 gillar

Rekommenderade inlägg

Kommentarer (61)

 • Jennifer

  |

  Sverige har brister JA. Läs bl a här
  https://www.svd.se/tata-krislarm–men-svensk-vard-ar-bast-av-de-basta

  Men i USA, ett vanligt läkarbesök (exempelvis för hosta och halsont) kostar mellan 75 och 100 dollar, vilket motsvarar ungefär 500 – 650 kronor. Ovanpå den summan tillkommer eventuella kostnader för mediciner.

  Ett brutet ben varierar beroende på hur allvarlig skadan är och vilken vård man kommer behöva. Ett enklare fall av brutet ben, där enbart gipsning krävs kan går på ungefär 3000 dollar (20 000 kronor). En allvarligare och mer komplicerad fraktur (som till exempel kräver operation) kan kosta 40 000 dollar (267 000 kronor).

  En sängplats kan kosta upp mot 2000 dollar per natt, vilket motsvarar ungefär 13 000 kronor (då måste man även ha i åtanke att varken utredning, mediciner eller behandling ingår).

  Sveriges hälso- och sjukvård är vård som alla människor i samhället kan använda och har rätt till.

  Tips, se Michael Moores dokumentär ”Sicko”.

  Reply

  • Sarah

   |

   Håller med till 100%!! Tänkte gå in och sätta detta i lite context men det var så bra skrivet här. Det är enorm brist på läkare, sjuksyrror osv och det måste verkligen tas på allvar. Främst genom löner annats flyttar folk utomlands eller så väljer väldigt få syrror att speciviliserade sig för det gynnar sig helt enkelt inte. Men att gå på sjukhus i USA och säga att Sverige måste bli mer som USA trots att du själv skriver hur dyrt det blev för ditt lilla besök känns lite märkligt.

   Reply

  • Lisa

   |

   Håller helt med det Jennifer skriver här ovan! Tror inte du och många andra förstår hur mycket negativt media vinklar och skriver om svensk sjukvård trots att det är en av den bästa i hela världen. Det positiva kommer aldrig fram men det är den jag ser som själv arbetar inom sjukvården, och då med svårt sjuka patienter. MYCKET fungerar EXTREMT bra inom svensk sjukvård och det är synd att det aldrig lyfts fram. Såklart att du inte behöver stå i några köer när du betalar så mycket pengar (annars hade ju det varit extremt dåligt att både få vänta + betala dyrt). Är du riktigt sjuk i USA och behöver ligga på intensivvårdsavdelningen blir du ruinerad av att vara där en natt kan jag säga, och det blir du inte i sverige 🙂 det är jag glad för att om jag någonsin skulle behöva ligga där behöver jag inte känna otryggheten och stressan att också behöva ha råd och använda alla mina pengar till det.

   Reply

   • Lisa

    |

    Men herregud, detta förbannade daltande. Det spelar ingen roll hur bra vår sjukvård är sålänge den inte är tillgänglig. Sjukvården är EXTREMT belastad idag, cancerpatienter får vänta orimligt länge exempelvis. Då spelar det ingen roll om vården är i världsklass.

    Reply

    • I

     |

     Fast det är inte alla som upplever att de inte får vård. Men självklart kan vi inte troll fram mer personal. Det är ju även samhällets ansvar att faktiskt utbilda sig till dessa jobb och inte bara förvänta sig att alla andra ska göra det. Pengar kan man inte heller trolla fram.

     Reply

 • Alice

  |

  Fast det är såklart jättestor skillnad på sjukvården i USA som du måste betala massa pengar för?
  I Sverige har vi nästintill gratis sjukvård för ALLA, klart det blir mer väntetid då eller hur 🙂

  Reply

 • Guro

  |

  Krya!

  Men er vel bedre at alle kan få hjelp hjemme i Sverige, enn at det skal være dyrt som du sier, og ikke alle kan få hjelp. Vi skal heller være såååå tmkknemmelige for at vi bor i Skandinavia og har rett på så og si gratis vård!

  Reply

 • Anonym

  |

  Jag tycker du bör läsa på det svenska och amerikanska sjukvårdssystemet innan du uttalar dig om det på detta sätt. I USA kan du få den vård du kan betala för medan vi i Sverige erbjuder god vård till alla oavsett kön, hudfärg och inkomst. Ta en titt på de alla invånare i USA som inte får vård då de inte kan betala för sig eller de som fått avancerad sjukvård och sedan sitter med hundra-tusentals i skulder. Tänk efter en gång till innan du skriver om något du inte vet något om.

  Reply

 • matilda

  |

  Man kan ju ha i åtanke att vår sjukvård ska vara gratis och lika för alla, därav blir det lite väntetider osv men den är just det, lika för alla. Alla har inte råd att betala en svindyr sjukhusräkning varje gång något barn i familjen är sjuk. Sorry för bitter kommentar, krya på örat!

  Reply

 • M

  |

  Det är ju just för att det är gratis i Sverige som man inte kan ha den standarden. Hade alla däremot betalat höga vårdräkningar som genererat mer pengar till sjukvården hade vi såklart också kunnat ha finare lokaler, mer personal etc.

  Reply

 • Michelle

  |

  Åh no! Hoppas det blir bättre! Man får nog isåfall bra läkare i Beverly hills eftersom det är dyrt, blir kostnaderna för sjukvården eller skatterna högre i Sverige kanske sjukvården blir bättre/snabbare hjälp?! <3 krya på dig!!! Hoppas det blir bättre snart <3

  Reply

 • Ida

  |

  Eftersom sjukvården är vinstdrivande är det ju rätt så självklart att service och vård är bättre då dom vill att man ska precis som du nu gör prata om hur bra bemötande man fick osv. Det är de som gör att dom tjänar pengar. Precis som en restutrang vill dem ha kunder. Detta ser ju väldigt olika ut från Sverige kanske nått att ha i åtanke. Visst du kanske får vänta lite längre men du behlver inte betala flera tusentals kr om du nu skulle bli sjuk eller skada dig svårt i Sverige på samma sätt.

  Reply

 • Victoria

  |

  Var i Kalifornien i sommar och fick en urinvägsinfektion, var också tvungen att söka upp läkare tillslut och jag håller helt med dig! Ingen väntetid, toppenbra hjälp och mycket trevligare än hemma! Men klart det blev ju dyrare än hemma också. Tror dock Hanna förstår det med till alla er som känner att ni måste poängtera

  Reply

 • Cecilia

  |

  Alltså förlåt men va? Sjukvården i Sverige är bland den bästa i världen. Att du får bra sjukvård i USA är ju enbart en ekonomisk fråga, i Sverige finns det någonting som heter sjukvård till alla, i USA är drt enbart de som har råd som kan få en rättvis vård. Att klaga på sjukvården i Sverige är så fruktansvärt oansvarigt och det ligger en sådan okunskap i det. Sjukvården i Sverige är fantastisk, det som däremot inte är fantastiskt är att läkare och sjuksköterskor, all personal, får jobba till sådan inhumana förhållanden och är så otroligt pressade, stressade och har allt för mycket att göra, men det handlar enbart om nedskärningarna i vården som alliansregeringen gjort och vill göra ännu mer.

  Reply

  • Db

   |

   Så bra skrivet!! Håller med till 100%

   Reply

  • A

   |

   Håller också med! Jättebra skrivet! Läs på och tänk till innan du skriver ett liknande inlägg Hanna…

   Reply

 • Hanna

  |

  Du lever verkligen i din egna lilla influencer bubbla. Hur tror du det fungerar när någon utan dina privilegier söker vård? Folk i USA dör för dom inte har råd att betala för sjukvård och du sitter och klagar på sjukhus i Sverige som inte är Instagram-vänliga. Blir mörkrädd.

  Reply

 • Sofia

  |

  Skärp dig nu med dina uttalanden. I USA går man före i kön för att man kan betala oavsett om man har hjärtinfarkt eller förkylning, och i Sverige får man hjälp snabbt om man har akuta besvär istället för de som kanske inte ens borde vara där. Helt sjukt att du kallar vården i USA bättre bara för att det går snabbt och är trevligt, medan man i Sverige KÄMPAR för likvärdig vård på alla sätt som dessutom är GRATIS.

  Reply

  • Anna

   |

   Men snälla? Hon måste väl få kunna berätta om sin egen upplevelse på sjukhuset bara?
   Sen betalar vi massa skatt i Sverige till sjukvård så den är absolut inte gratis.

   Reply

 • Michaela

  |

  Äeeh, sitt ner i båten nu va?! I Sverige hade du behövt betala ca 200kr för ditt besök ( och du får frikort vid ca 1100 kr- alla läkarbesök blir gratis). Det är absurt naivt och godtroget att jämföra svensk vård som strävar för likvärdig vård till ALLA med USA. Du måste väl ändå vara ödmjuk inför att det finns en anledning till varför du fick en sådan snabb behandling? För du hade råd. Tror knappast att en person som inte har råd, upplever vården i USA effektiv eller som ”service minded” Ärligt talat, vad menade du med ditt resonemang? Du vill väl ändå inte på riktigt ha ett vårdsystem som USA:s? Vidareutveckla tack!

  Reply

 • Michaela

  |

  Äeh, sitt ner i båten nu va?! I Sverige hade du behövt betala ca 200kr för ditt besök ( och du får frikort vid ca 1100 kr- alla läkarbesök blir gratis). Det är absurt naivt och godtroget att jämföra svensk vård som strävar för likvärdig vård till ALLA med USA. Du måste väl ändå vara ödmjuk inför att det finns en anledning till varför du fick en sådan snabb behandling? För du hade råd. Tror knappast att en person som inte har råd, upplever vården i USA effektiv eller som ”service minded” Ärligt talat, vad menade du med ditt resonemang? Du vill väl ändå inte på riktigt ha ett vårdsystem som USA:s? Vidareutveckla tack!

  Reply

 • Mia

  |

  Men hur menar du? Hade du haft jätteont o örat i Sverige o ringt din vårdcentral (ja lite tele-väntetid är väl inget o klaga på) så hade du antagligen fått tid ganska omgående där också. Hade du gått till akuten pga örosmärta hade du nog dock fått vänta pga att benbrott, hjärtproblem o svårare sjuka hade prioriterats. Så blir det i ett samhälle där vård är lika för alla ngt man ska vara så tacksam över. Nu fick du som du skrev betala väldigt dyra pengar för din vård, då går det såklart snabbare också.

  Reply

 • V

  |

  Håller absolut med Hanna. Sjukvården hemma suger och det är absolut inte för att den är gratis. Sedan att de är dyrare i USA är för att de betalar sjukt låg skatt? Medan vi i Sverige betalar sjukt hög? Så alla som ba ”du får betala därför går det snabbare” absolut inte? Sedan har jag varit på sjukhusen i Sverige miljontals ggr och de kan inte samma saker som i USA. Snabb fråga, Vgd ni människor på fritiden som endast går in och klagar på Vad Hanna skriver? Alla har olika åsikte och detta är hennes.

  Reply

  • Sara

   |

   Är du 12 eller?

   Reply

   • V

    |

    Snälla Sara? I USA har de lägre skatter= därför kostar sjukvården mer. I Sverige har vi mycket högre skatter= gratis sjukvård

    Ganska fattat eller? Lilla gmn

    Reply

    • Ally

     |

     Nja not totally correct. Jag bor i Silicon Valley och jobbar har. Betalar over 40% i skatt.

     Reply

    • Matilda

     |

     ”Lilla gumman” det är uppenbarligen du som har dålig koll. Alla som kommenterat här har troligtvis koll på att Sveriges välfärdssystem är att tacka för att vår sjukvård är tillgänglig för alla oavsett ekonomisk situation. Folk invänder mot att Hanna får det att låta som att USA’s sjukvårdssystem är något att eftersträva.

     1. Ingen har påstått att Sveriges sjukvård ”suger för att den är gratis”, det är inte ens speciellt många som påstått att Sveriges sjukvård suger öht – snarare tvärtom.
     2. Man betalar inte ”sjukt låg skatt” i USA, kolla upp fakta.
     3. ”Så alla som ba ’du får betala därför går det snabbare’ absolut inte?” Eh jo… tror du på fullaste allvar att någon med en kass lön som inte ens får vardagen att gå ihop skulle ha råd att uppsöka läkare på det här sättet? Sluta vara så naiv och vakna upp.
     4. Sverige ligger i topp på sjukvård i världen och är ett land många länder ser upp till, USA inkluderat. Däremot är den just nu inte lika tillgänglig p.g.a. krisen inom sjukvården, men kunskapen är absolut inte problemet.

     Reply

 • Michaela

  |

  I Sverige har vi ju dock en sjukvård som inkluderar ALLA. I USA är ju sjukvård en klassfråga vilket är HEMSKT! Du som har det väldigt bra ställt ekonomiskt lider ju inte av det, men det gör oerhört många andra.

  Reply

  • A

   |

   Har du hört om brist på personal i sjukvården i Sverige? Som betror på dålig lön och tuffa arbetstider? Där är en anledning till vänte tiden, det finns för lite personal eftersom det yrket inte prioriteras samt för många som behöver vård 🙂

   Reply

 • Hanna

  |

  Hahaha men nu får du ju ge dig! Vi låter några fattiga människor som inte har råd med vård dö så att du får kortare väntetid med ditt öra då. Vad är det för synsätt på människovärde du har…

  Reply

 • Karro

  |

  Blir faktiskt mörkrädd över det du skriver. Nej den svenska sjukvården är kanske inte perfekt, men den är i princip gratis och tillgänglig för ALLA. Vi har något som kallas för en jämlik vård, och det är jag som svensk stolt över. I USA väljer många att strunta i att besöka sjukvården för att de helt enkelt inte har råd. De skulle bli ruinerade. Förstår du hur hemskt det är? Du säger själv att det blev ”ett dyrt kalas”, så svaret på varför sjukvården är ”bättre” i USA än i Sverige, är att har du pengar så får du bra sjukvård.
  Din bröstförminskning förresten, den betalde landstinget va? Hur mycket tror du att du hade fått betala om du hade gjort samma sak i USA?

  Reply

  • RK

   |

   Gratis vård i Sverige? Du kanske ska tänka igen.

   Reply

   • a

    |

    Fast jämfört med USA så är den i princip gratis, precis som hon skriver. Det är kanske du som ska tänka igen.

    Reply

 • Sofia

  |

  Tycker att ni andra bland kommentarerna ska tänka på er ton. Självklart finns det fördelar med både svensk och amerikansk sjukvård precis som det finns nackdelar!

  Jag ville lämna ett litet tips angående inlägget Bidrar vi influensers till konsumtionshets? Det är att försöka genomföra samarbeten som du verkligen tror på och som din personlighet och magkänsla står bakom till hundra procent. Jag väljer dessvärre att avfölja vissa influencer då och då på grund av för många inlägg/storys med samarbeten som inte känns genuina och trovärdiga. Skulle du VERKLIGEN rekommendera Mathem, klänningen från Nakd och skulle du själv köpa skalet från Ideal of Sweden framför Richmond and Finch? Sen att influencers är nya tidens reklampelare är jag helt med på. Men kanske skulle du må bättre innerst inne om du ständigt genomförde samarbeten som du trivs med? För du skulle nog kunna livnära dig på detta yrke trots att du tackade nej till en del samarbeten, vilket du säkert även gör idag såklart! Våga ta det ett steg längre. Krya på dig❤️

  Reply

 • Maria

  |

  Men snälla, att påstå att man inte kan jämföra svensk och amerikansk sjukvård är en sak då de är uppbyggt genom två helt olika system. Men att påstå att svensk sjukvård är gratis? Det är ingenting annat än naivt. Självklart betalar vi för sjukvården i Sverige, men indirekt i form av skatter. De som inte själva skulle ha råd att betala för vården får den betald av någon annan, genom skatter. Vilket såklart är fantastiskt och någonting vi ska vara stolta över. Men vi har sedan 1 januari 2016 världens högsta marginalskatt, så att förvänta sig att vi då borde ha en sjukvård i världsklass är helt rimligt.

  Reply

  • Elisabeth

   |

   Helt rätt! Självklart ska vi kunna vänta oss bra vård med en av världens högsta skatter.

   Reply

  • Carre

   |

   Äntligen en vettig kommentar!
   Jag räknade ut att jag betalade ca 56 000 SEK per år i Sverige genom att betala skatt på min lön (till stat och landstring i sjukvårdsrelaterade avgifter). Vad fick jag för det!? Jag har krigat med ganska många läkare då de saknat kunskap om hypotyreos som jag har, jag har fått tjata mig till tester som varit nödvändiga och ibland, när det varit något mer akut, försökt få en tid. Ringer du inte 7,30 när telefonsvararen öppnar och har lite tur, så får du prova dagen därpå igen. Boka in en tid under kommande vecka är ju inte ens att tänka på och jag har varit med om att min vårdcentral inte ens kan boka in en tid längre fram heller då läkarna är fullbokade och kalendern inte sträcker sig längre fram. Och när man väl får chansen att träffa en läkare så får man ”kom tillbaka om det inte blir bättre” och så blir man utkastad igen då läkaren varit sen och har massor att göra.

   Det är skrämmande att många refererar till att svensk sjukvård är GRATIS eller kostar 100-300SEK för ett läkarbesök. Kanske om du aldrig betalt skatt, då absolut håller jag med!

   I USA kan det såklart bli extremt dyrt, men de har skydd för personer som inte har en hög inkomst, alla har rätt till livsuppehållande hjälp och om inte min arbetsgivare betalar för min sjukförsäkring kan jag betala mindre per månad än vad jag skattade för i Sverige.

   Reply

  • Matilda

   |

   Självklart! Det är jättesant. Men ni får det att låta som att man i USA knappt betalar någon skatt öht vilket absolut inte stämmer, den största skillnaden handlar mest om vart den läggs. Inte på sjukvården i alla fall…

   Reply

 • Josefin

  |

  Hej Hanna! Det är tråkigt att du upplever den svenska sjukvården som dålig och steril. Förstår att dina läsare blir upprörda över vad du skriver. Själv jobbar jag ”bakom kulisserna” så att säga och förstår vad du menar med långa telefonköer men det finns inte resurser till att sjuksköterskorna på vårdcentralerna i Sverige endast ska sitta i telefon utan behöver också ta hand om den fysiska människan som kommer och söker vård

  Reply

 • m

  |

  Tråkigt att höra att du inte har haft någon positiv upplevelse av den svenska sjukvården! Det fina med den svenska sjukvården är ju dock att den finns där för alla människor, oavsett ekonomisk status. För sjukvård ska aldrig handla om hur mycket pengar man har! Du har precis betalat skjortan för att få vård i ett land där en stor del av befolkningen inte ens har råd att uppsöka en läkare när de har ont eller har skadat sig! Jag tycker det är helt sjukt!

  Reply

 • Ally

  |

  Men jag hoppas att du hade reseforsakring ?

  Reply

 • Amanda

  |

  Alltså förlåt men hur kan ni säga att den svenska sjukvården är en av dom bästa i världen när den på riktigt SUGER?! Man får aldrig någon riktig hjälp, någon som går till botten med ens problem, man blir bara runtskickad till olika läkare och mottagningar hela tiden där man får börja på 0 varför gång. Man blir misstrodd, dom slarvar, glömmer att skicka remisser och gud vet vad.. Sveriges sjukvård kanske har varit en av dom bästa i världen, men det är den absolut inte längre.

  Reply

  • Amanda

   |

   Börja på 0 varje gång*

   Reply

 • Julia

  |

  Jag förstår din poäng Hanna men tänk på att det finns en orsak till att det ser ut som det gör. Jag själv är sjuksköterska och vet vad jag pratar om, jag och mina kollegor kämpar varje dag för att ge bästa vård till våra sjuka i landet men förutsättningarna är under all kritik. Vi kämpar otroligt hårt, går på knä för att det inte finns tillräckligt med personal (lönen för vårt jobb är en stor anledning till att det råder underbemanning) och gör allt vi KAN för att ge den bästa vården. Vi stressar konstant, får många dagar inte ens rast, många går in i väggen och vi känner oss långt ifrån tillräckliga men vi gör allt vi kan. Vårt arbete är fysiskt och psykiskt tungt men vi håller minen upp, kämpar, gör allt vi kan för ALLA våra patienter. Många kan inte ens sätta sig in i vårt yrke och det vi gör dagligen. Kände bara att jag ville få det sagt för många tror inte att vi kämpar för att göra sjukvården bättre. Dessutom har vi en otroligt BRA sjukvård i Sverige jämfört med många andra länder, vi har en sjukvård med hög kompetens i det olika yrkeskategorierna och det ska vi vara tacksamma för. Tänk på att det finns en anledning till att vissa får vänta på en akutmottagning, tex underbemanningen som jag nämnt (vi alla som jobbar sliter arslet för att påskynda så alla ska få hjälp så fort det bara går) men det kan också vara så att det finns prioriteringar, en hel arbetsgrupp kan stå och kämpa på ett hjärtstopp för någon som håller på att förlora livet och därmed kan en lindring infektion som enbart kräver ett recept på antibiotika få vänta. Jag menade inte detta riktat enbart till detta inlägg men jag och mina kollegor blir otroligt upprörda över att få höra sånt här, vi är värda mer än så.

  Reply

 • Julia

  |

  Jag förstår din poäng Hanna men tänk på att det finns en orsak till att det ser ut som det gör. Jag själv är sjuksköterska och vet vad jag pratar om, jag och mina kollegor kämpar varje dag för att ge bästa vård till våra sjuka i landet men förutsättningarna är under all kritik. Vi kämpar otroligt hårt, går på knä för att det inte finns tillräckligt med personal (lönen för vårt jobb är en stor anledning till att det råder underbemanning) och gör allt vi KAN för att ge den bästa vården. Vi stressar konstant, får många dagar inte ens rast, många går in i väggen och vi känner oss långt ifrån tillräckliga men vi gör allt vi kan. Vårt arbete är fysiskt och psykiskt tungt men vi håller minen upp, kämpar, gör allt vi kan för ALLA våra patienter. Många kan inte ens sätta sig in i vårt yrke och det vi gör dagligen. Kände bara att jag ville få det sagt för många tror inte att vi kämpar för att göra sjukvården bättre. Dessutom har vi en otroligt BRA sjukvård i Sverige jämfört med många andra länder, vi har en sjukvård med hög kompetens i det olika yrkeskategorierna och det ska vi vara tacksamma för. Tänk på att det finns en anledning till att vissa får vänta på en akutmottagning, tex underbemanningen som jag nämnt (vi alla som jobbar sliter arslet för att påskynda så alla ska få hjälp så fort det bara går) men det kan också vara så att det finns prioriteringar, en hel arbetsgrupp kan stå och kämpa på ett hjärtstopp för någon som håller på att förlora livet och därmed kan en lindring infektion som enbart kräver ett recept på antibiotika få vänta. Jag menade inte detta riktat enbart till detta inlägg men jag och mina kollegor blir otroligt upprörda över att få höra sånt här. Vi är värda mer än så för det vi gör..

  Reply

 • Lisa

  |

  Alltså, jag brukar inte kommentera här men känner bara att jag måste lämna min åsikt. Jag jobbar själv som syrra på en vårdcentral i Stockholm sedan 10 år. Jag håller absolut med om att väntetiderna både i telefon och för att träffa sjuksköterska eller läkare är på tok för långa från och till!

  Men det jag reagerar på är att Hanna får antibiotika för vad som låter som en mild öroninflammation. Okej, jag kan ju inte veta hur läkaren bedömde örat, MEN om det kändes betydligt bättre redan efter 15 MINUTER som Hanna skriver så är det inte antibiotikan utan att kroppens immunförsvar som själv kickat in och håller på att läka inflammationen. Smärtlindringen har säkert bidragit till den minskade värken, varför inte enbart börja med det? Antibiotika ska bara användas om det verkligen behövs, vilket det sällan gör, eftersom det både påverkar individen och samhället negativt. Läs gärna mer om infektioner och antibiotika på Folkhälsoinstitutet eller Strama!

  Reply

 • Jennie

  |

  Ser att flera innan mig som kommenterat precis det jag tänkt att kommentera. Kan inte annat än att stämma in med dessa personer, att du kanske bör tänka efter lite innan du uttalar dig om hur dålig den svenska sjukvården är.

  För det första, det du skriver om att svenska sjukhus och vårdcentraler är för sterila och att det är mycket hemtrevligare i USA… Alltså hygienen är a och o inom sjukvården, och då tänker jag bara inte på sjukvårdspersonalens hygien utan förstås även miljön i olika väntrum eller undersökningsrum. Att det är sterilt och tråkigt som du upplever det beror på att det är enkelt att hålla rent vilket gör att en massa bakterier sprids i mindre utsträckning. Det är en säkerhet för alla!

  För det andra, det du skriver om väntetiderna… Ja det är ibland långa väntetider i Sverige och det är ett välkänt problem inom den svenska sjukvården som beror på många olika saker. Inte minst beror det på det faktum att ALLA som bor i Sverige har rätt till sjukvård, oavsett vilket ekonomi du har eller inte har. Det finns flera olika prioriteringssystem inom olika verksamheter inom sjukvården som har till uppgift att se till att de personer som verkligen behöver sjukvård också får sjukvård. Jag jobbar själv som sjuksköterska i Sverige och jag jobbar bland annat med cancerpatienter. Ur min erfarenhet så fungerar sjukvården som allra bäst när en person eller patient har ett livshotande problem eller en livshotande sjukdom, precis som det ska vara. Den snabba utredningen som då sker är ingen annat än beundransvärd. För patienter som får en livshotande diagnos som exempelvis cancer är de olika behandlingar som blir aktuella i princip gratis för alla patienter. Jag tror inte att man kanske förstår de summor med pengar som detta handlar om och som man alltså inte behöver betala om man inte arbetar inom sjukvården men det kan handla om hundratusentals kronor VARJE VECKA, för en enda patient. Och det får vi alltså i princip gratis för att vi har det hälso- och sjukvårdssystem som vi har.

  Jag skriver inte det här för att trycka ner dig utan mer för att uppmärksamma dig på hur bra vi faktiskt har det. Och tro mig, precis som andra sjuksköterskor i Sverige så upplever jag också att mycket inom sjukvården behöver förändras för att den ska fungera optimalt. Vi behöver bli mer personal, få bättre arbetsvillkor och löner och det behövs flera vårdcentraler eller närakuter som kan ta emot patienter med lättare besvär, som ditt besvär du just sökte för, så att dessa inte åker till akuten som tyvärr är fallet för många som inte får någon tid på vårdcentralen. Mycket kan förbättras MEN svensk sjukvård fungerar i de flesta fall oerhört bra för patienter som har livshotande tillstånd eller sjukdomar. Glöm aldrig det!

  Reply

 • Linnea

  |

  Visst, den svenska vården är inte lika bra som den varit innan. Köerna är lång, det är många olika läkare involverade i en patients situation etc. MEN kan ju inte riktigt hålla med dig om att USA:s sjukvårdssystem är bättre. Och det tror jag inte heller att du tycker om du kanske varit lite mer påläst eller kanske bara tänkt efter innan du uttryckt dig. Ditt inlägg kan tolkas lite osympatiskt med tanke på att vården i USA inte är tillgänglig för alla (dvs de med knaper ekonomi). Om man som läsare har några hjärnceller förstår man dock att det inte är så du menar. Du verkar vara en empatisk person.

  Förstår dig absolut till viss del. USA:s vård håller säkerligen hög kvalitet så länge patienten ifråga har ekonomi till detta. Att tänka på är dock vinstdrivande vård innebär att en nöjd kund är en bra kund. Den där antibiotikan du fick utskriven var säkerligen inte nödvändig utan bidrar troligen mer till antibiotikaresistens. Har svårt att tänka mig att ont i ören i en dag kräver antibiotika. En sak vi är bra på i SVerige är att vara restritktiva med utskrivning av antibiotika. Antibiotika skall endast ges när så är nödvändigt.

  Reply

 • Felicia

  |

  Tänkte bara tipsa om att spara kvitton osv från sjukhusbesöket och medicinkonstnaden och kontakta ditt försäkringsbolag här i Sverige så får du ersättning för det. Det har jag iallafall fått när jag har behövt uppsöka sjukhus utanför Sverige, ifall du inte tänkt på det redan 🙂 Inte alltid man gör det.

  Reply

 • I

  |

  Men är du på riktigt? Tackvare hur sjukvården ser ut i USA så har många människor inte råd att få vård. Jättebra system för dem som har råd, så nej, är väldigt glad att vi inte har det så i Sverige.

  Reply

 • Mimmi

  |

  Tanken har aldrig slagit dig varför det är lite längre väntetid? kanske för att det finns människor med allvarligare sjukdomar eller skador än dig? men vad vet jag? en person som varit med i en bilolycka, varför skulle den prioriteras före ditt halsont? men som sagt vad vet jag, jag är ju bara en korkad låginkomstagande undersköterska.

  Reply

 • Stina

  |

  In och läs vad Camcam på bloggbevakning skriver om detta blogginlägg! Håller med Camcam till 100%!!!

  Reply

 • Louise

  |

  Jag brukar inte heller kommentera men nu måste jag faktiskt göra det. Jag har rest runt om i Sydamerika och behövde uppsöka vård två gånger. Jag blev precis som dig också omhändertagen med en gång, blev uppassad hela tiden och kunde snabbt komma därifrån. Men ett land som USA, och länderna i Sydamerika är så extremt präglade av klasskillnader och den vård som både du och jag fick uppleva är inte den som speglar landets sjukvård. Utan det är den sjukvård som de privilegierade människorna har råd med.

  Jag håller helt med dig om att väntetiderna i Sverige måste kortas, men vi har ett jämställt samhälle där alla har rätt till likvärdig vård. Jag förstår att du inte menade något illa, men ibland måste man tänkte en extra gång innan man trycker på publicera.

  Reply

 • Karin

  |

  Det märks att du lever i en liten värld. Enda anledningen till att sjukvården är bra är att DU har pengar. Tänk på de många miljoner människor i USA som inte har dessa pengar. Läs Camilla Gervides inlägg och lär! (Bloggbevakning). Åk runt och se hur människor har det EGENTLIGEN, kom ut ur din lila rikemansbubbla!

  Reply

 • Linnéa

  |

  Hur kan du av alla människor ens yttra dig om Sveriges sjukvård med tanke på din bröstförminskning som ditt landsting betalde? Och att du tycker att det är oacceptabelt att DU ska vänta för att få hjälp? USA bedriver sjukvård för de rika. Sverige bedriver sjukvård för alla. Du av alla borde veta bättre över vilket bra system vi har i Sverige, nu så är det uppenbart att du lever i en liten bubbla och inte ser hela bilden. Tänk dig dom som inte har pengar och där med inte kan söka sjukvård när de behöver. Tänk på hur du uttrycker dig framöver. PINSAMT

  Reply

 • Ellen

  |

  Jag förstår inlägget, men det var onödigt av dig att kommentera hur svenska vården bör förbättras enligt dig. Du har aldrig arbetat inom den, du har inte läst en dag på högskola (om förslagsvis samhället, svenska modellen, politik, medicin etc) och du är inte politiskt aktiv. Du är en influencer, håll dig till det. Det kunde räckt med din beskrivning av hur det gick till och att du var nöjd, that’s it.

  Reply

 • Catrine

  |

  Alltså snälla, hur kan man vara så världsfrånvänd som du är? Ja, sjukvården i Sverige befinner sig i kris p.g.a. brist på personal, och utan personal är det omöjligt att bedriva bra vård. Jag kan dock lova dig att om du råkar ut för något som gör att du behöver vård riktigt snabbt – då kommer du få det. Och det gäller inte bara dig, utan även människor som inte har några pengar. I USA hade du också fått vård (och en fet sjukhusräkning), men hur hade det blivit för någon utan pengar? Vi betalar mycket skatt i Sverige, ja, men förutom nästintill gratis sjukvård (som hör till den bästa i världen) får vi också gratis utbildning, gratis juridiskt stöd om vi råkar ut för brott osv. För dig som har pengar hade det kanske inte varit något problem att hosta upp pengar för en dyr sjukförsäkring varje månad, men för oss som jobbar inom t.ex. vård och skola hade det varit svårare. Ska rätten till hälsa och liv vara beroende av hur mycket pengar man har på banken, eller ska grundläggande rättigheter som att få vård när man är sjuk vara självklart för alla?

  Reply

 • Elna

  |

  Det enda som spelar npgon roll i vare sig man får bra sjukvård eller inte i USA är om du har bra ekonomi eller inte. I Sverige får alla gratis sjukvård och det är npgot vi borde vara så sjukt stolta över. I USA kan inte ens alla få den vård de behöver gör att de inte har råd, oavsett hur allvarligt sjuka eller skakade de är. Att du då klagar på Sveriges sjukvård visar ju bara att du inte tänker på hur det är för alla de människor i USA som inte har likna bra ekonomi som dig. Som dör eller kanske sldrig blir friska för att det är så sjukt orättvist där.

  Reply

 • Olivia

  |

  Men snälla alla ni som skriver ”läs på lite mer” eller ”hallå i Sverige är det ju gratis!!!”, det är väl klart hon vet att hon har gratis sjukvård i Sverige och hon tycker säkert det är jättebra, det är ju inte ens det hon skriver om?? Om pratar om sin upplevelse och bemötande på sjukhuset i USA och jämför detta med hennes upplevelser i Sveriges sjukvård, inget annat. Hon skriver ju att Sverige borde ta efter bemötande och väntetiden, inte att Sverige borde ta efter att ha dyr sjukvård?? Sluta leta efter problem för försöka ”sätta dit” henne och skaffa er ett eget liv istället herregud

  Reply

 • Felicia

  |

  FYFAN vad jag blir trött på och mår illa av influencers som dig som en dag plötsligt börjar tjäna pengar, STORA pengar, större pengar än läkare, psykologer, poliser som gått mååånga års utbildning och räddar liv. Genom att svara på mail, blogga, vlogga, ta bilder och gå på events. Sorry om jag nu ska vara en av dem som säger att influencers inte gör ett skit men ni åstadkommer fan inte mycket. Att ni, när ni börjar tjäna pengar, helt tappar fotfästet och totalt glömmer bort att det finns så många i världen som inte är lika privilegierade som er. Usch. Jag är ledsen, måste vara tufft för dig att inte ha doftljus i väntrummet i Sverige och att inte ha läkare här som ger dig oprofessionella smeknamn. Men du kanske har missat att vi har GRATIS sjukvård i Sverige? För att ALLA ska ha möjlighet att få sjukvård. I USA finns det bra mycket människor som dör varje dag för de kan inte ringa 911, för de vet att de inte har råd. Snälla, ta en funderare och försök nu att hitta tillbaka till att ha fötterna på jorden.

  Reply

 • Felice

  |

  Jag fick jättebra service och vård i Turkiet, jag fick gå före i kön. Gissa varför! Jo, pga jag var utländsk och turist samt hade försäkringsbolaget bakom mig. Samma sak gäller i USA, därav kan man inte jämföra sin sjukhusvistelse som turist i USA vs sin sjukhusvistelse som medborgare i Sverige. I Sverige får du exempelvis gratis sjukhusbesök i ett år om du betalat 900kr, dvs högkostnadsskyddet. I USA får du betala 4000$ för ambulansfärd, i Sverige är ambulansfärden gratis. Visst, vi betalar höga skatter men vi är iaf inte skuldsatta för resten av våra liv efter en sjukhusvistelse. Sedan så är det inte kundservice vi betalar för i Sverige när vi kommer till sjukhus, vi betalar för rätt vård och medicin. Dessutom så brukar man försöka att inte skriva ut antibiotika för mycket i Sverige pga risk för resistens.

  Reply

Lämna en kommentar

Kategorier

Arkiv

Sociala kanaler