Varför jag känt mig trött på sociala medier…

Inlägg innehåller adlinks/ reklamlänkar

Rust velour travel set här (klick!)

Hej mina hjärtan! Jag har såklart jetlag här borta i L.A. och kan inte somna om men då tänkte jag vad passar bättre än att prata lite med er om lite förändringarna jag går igenom i livet just nu eftersom att den här resan är tänkt att bli lite som en nystart för mig och för förändringarna.

Jag har under en längre period känt mig vilse men inte riktigt kunnat sätta fingret på varför. Men ju mer jag tänker på det och pratar om det desto klarare har det blivit att jag egentligen har stått och vägt mellan två olika läger, men inte vågat ta något beslut, för att jag varit rädd. Man kan kort och gott säga att det ena lägret har varit ”Allt du gör eller postar ska vara välarbetat och noga genomtänkt” och det andra lägret har varit ”Strunta i vad alla andra gör, var personlig, var dig själv och sluta tro att allt måste vara på ett visst sätt för att du ska passa in och det ska fungera”.

Blogginlägget jag nämnde igår som gav mig en sådan bra tankeställare som jag verkligen behövde var Elin Skoglunds och det heter ”Därför misslyckas många med att bli influensers” och jag gick in och läste det när hon i sin instastory sa att hon ”Känner sig så trött på sociala medier vilket blivit ganska problemstiskt för henne eftersom att hon jobbar med det” vilket är EXAKT så som jag också känt på senaste, men inte riktigt vågat varken säga eller tänka så mycket eftersom att sociala medier är mitt levebröd och mitt heltidsjobb.

Inlägget handlar kort och gott om att anledningen till att många misslyckas som influensers idag är för att de tror att de måste resa jorden runt, äga svindyra märkesväskor och alltid ha de senaste och hetaste på sig för att komma någon vart på Instagram. Men sanningen är ju den att det hemliga receptet bakom att lyckas som influenser är ju egentligen att BARA VARA SIG SJÄLV. Det låter klyschigt men det är sant, för hela grejen med varför man började följa en influenser (eller bloggare) från början var ju för att man var intresserad av dennes liv, tankar, känslor och funderingar. Jag har bloggat i över 10 års tid och i början när just bloggen egentligen var som allra störst så hade jag ingen tanke bakom någonting utan bara skrev om min vardag, min familj, mitt flickrum och om vad jag tyckte och tänkte om saker och ting. Och idag känns det lite som att jag tappat det. Å inte bara jag, utan många. Det är som att saker och ting bara gör för Instagrambildens skull och som att inget är genuint och äkta längre.

Jag kan känna att jag lite levt mitt liv de senaste åren efter vad som är bra för bloggen vilket ger mig ångest. Typ ”Åh, jag känner verkligen inte att jag har tid med den där resan, men det är ju bra för bloggen och för Instagram med lite nya miljöer” etc. Men det är det här är så jävla svårt eftersom att bloggen och mina sociala medier är mitt jobb och min föreställning av ett jobb är jobbet inte alltid kan vara roligt och på topp. Förstår ni vad jag menar? Ibland är ju faktiskt inte jobbet så himla roligt och ibland måste man ju göra saker för sitt jobb. Jag kan ju inte bara leva livet och låta bloggen haka på. Jag måste ju göra saker och ting för bloggen också.

Men samtidigt vill jag ju verkligen INTE leva hela mitt liv efter hur jag som bäst kan skapa content och material till bloggen och Instagram. För då tappar jag ju hela syftet med varför någon följer mig, mitt liv och min blogg. Gaaah, jag blir galen på denna ständiga balans mellan livet och jobbet. För jag vill ju ta mitt jobb seriöst. Och då kanske det ibland måste bli så att man iscensätter en ”Dagens outfit” för att man inte lagt in det på väldigt länge. Eller? Måste man verkligen det? Ibland kanske. Men det känns som att det är det enda mitt liv kretsat kring på senaste och att jag gjort saker för bloggens skull och inte för min egna. Och det är väl i högsta grad VARFÖR jag inte känt att sociala medier varit speciellt roligt på senaste. För vem tycker att det är roligt att bara göra saker för sitt jobb skull och inte för sin egen?

Jag tror att min strävan efter att allt måste vara så himla perfekt och genomtänkt hela tiden snarare bara gjort mig förvirrad och ont. För även fast jag är väl medveten om att ”Den perfeka fasaden” inte funkar längre och att man vill se personen bakom filtret, så har jag ju istället försökt att göra det operfekta, perfekt, på sitt operfekta vis. Hänger ni med? Och det har också blivit fel och för mycket press på mig. Som att jag inte duger som jag är. Det kanske är där det bottnar? Att jag inte känner att jag längre är tillräcklig. Jag vet inte. Jag vet bara att eftersom att det här är mitt heltidsjobb och min enda inkomst så har det länge känts läskigt att testa något annorlunda så därför har jag bara kört på och fortsatt. ”Alla andra verkar ju klara det så himla bra”. Men nu är jag redo att vidga mina vyer och jag är så jävla glad att jag ska vara här i L.A för att göra det.

64 gillar

Rekommenderade inlägg

Kommentarer (16)

 • Jenny

  |

  Det kan ju vara så att du behöver ombyte! Jag vet inte hur jag ska förklara men du kanske är en sån person som behöver ”byta jobb” ibland? Jag har också tröttnat på jobb, det som har skavt mest för min del att jag känner mig klar. Hur kan man bli klar med ett jobb?? Du vet när dagarna börjar se likadana ut hur mycket jag än försökt variera mig. Där jag är nu blir jag utmanad och känner att jag får chans att utvecklas, det är guld värt för en som annars kan bli rastlös. Du kan ju inte riktigt fly jobbet eftersom… du är jobbet?! Jag flydde haha.

  Ta en funderare och kom ihåg att genomsnittsmänniskan numera byter jobb mellan 10-15 gånger under en livstid. Fråga mig inte på källa haha, men jag vill bara säga att inget är hugget i sten och du ska följa ditt hjärta så följer vi dig vart det än bär av.

  Reply

 • yolo

  |

  Yo alltså ingen fattar fortfarande varför du åker till LA? Vad är syftet med resan dit?
  MVH

  Reply

  • Hanna Friberg

   |

   Hej! Har jag väl skrivit flera gånger? Är här för att jag vill fokusera på mig själv och ta hand om mig själv och ge mig själv en nystart.

   Reply

   • Linda

    |

    Håller dock med, det har varit oklart varför du åker och känns som du endast åker till LA återigen för att du tror att det är det ”man ska göra” eller att vi läsare vill se det. För om man verkligen menar att man ska fokusera på sig själv och sitt välmående borde det inte behöva göras på en annan plats än ”här och nu”. Tror du springer ifrån din vardag istället för att bli bekväm med dig själv på riktigt.

    Reply

 • Emma

  |

  Intressant inlägg men blir nog lite förvirrad eftersom du tidigare frågat dina läsare vad de vill se. Majoriteten förklara att de tyckte bloggen blivit ytlig, allt ska framstå som lyx och vilka förmåner du som influencer har med resor, gratis mat, gratis prylar etc.
  Detta har dina läsare framfört länge, och jag tycker inte jag märkt någon skillnad. Och har för mig du sa det skulle bli skillnad och mer Hanna igen.
  Kanske tolkar allt helt fel 🙂

  Reply

 • Erika

  |

  Skönt att Elins blogginlägg påverkar andra influencers. Det var det bästa jag läst i en blogg på länge. Jag vill egentligen inte jämföra er, för ni har ju helt olika typer av bloggar. Men – Elin följer jag för att jag är intresserad av hennes liv. Dig följer jag för att jag kan hitta en rabattkod till NA-KD. Jag menar dock inte att jag inte uppskattar det du gör. Det gör jag. Men jag kikar endast in för att jag är nyfiken på vilka samarbeten du gör. Jag tror att det är sunt att vara lite eftertänksam och inte göra det alla andra gör. Man blir inte unik utan endast en i mängden. Elin är ett bra exempel på någon som gör som grej och som sticker ut. Om det är det du är ute efter så är hon verkligen en bra förebild. Jag är här för dina samarbeten, klart att jag skulle kika in för Dig om din blogg var mer personlig också. Lycka till i Los Angeles, jag hoppas att du kommer underfund med vem du är.

  Reply

 • Chanel

  |

  Det är naturligt att i vissa perioder känna sig less på saker och ting, speciellt på sitt jobb. Det som en gång var bland det roligaste man visste blev till slut vardag och vardagarna är i det stora hela rätt lika varandra. Och alla vet nog att man kan lätt tröttna på sin vardag. Kan även förstå att det måste vara jobbigt att ständigt vara på topp, känna att man ständigt måste levera sitt bästa och samtidigt vara sig själv. Och till slut blir det lätt att det blir som en ond cirkel då man lätt glömmer bort att det inte går ihop för det är i stort sett omöjligt att jämt vara på topp. Och ännu konstigare blir det om man känner att man måste göra saker för andra som man kanske egentligen inte orkar eller har lust för men man känner att man måste. Jag skulle rekommendera dig att göra det som du känner för, och inte vad andra säger åt dig vad du ska göra. Tycker inte heller att du ska ”gräva” ner dig allt för mycket i detta nu utan försöka njuta av tiden i LA så mycket som det går och se vart det leder dig. Kanske får du tillbaka glädjen för bloggen och sociala medier eller så har du kanske kommit på något annat som du vill göra.
  Kram

  Reply

 • Hanna

  |

  Ja, gå på din magkänsla och bara var dig själv så löser sig allting garanterat – oavsett vad du kommer fram till att du vill göra! Kan också hamna i sådana svackor när jag börjar tänka negativt om mig själv och tänker att jag borde prestera mer osv. Kan vara vad gäller jobb, kost, träning, allt. Men för mig funkar det verkligen aldrig bra när jag pushar mig med negativa tankar om att jag inte är tillräcklig om jag inte presterar mer osv. Istället verkar allt bara magiskt falla på plats när man tänker positivt om sig själv, ser vad man faktiskt åstadkommer och peppar sig själv. Även om det är så jäkla svårt ibland. Hur som helst, heja dig och hoppas att tiden i LA blir toppen!

  Reply

 • Alex

  |

  Tror som du säger att de flesta hellre ser den personliga Hanna. Så följarna kmr säkert haka på utan problem. Jag tex uppskattar Hannalicious2.0 mkt mer än din ”vanliga” instagram 🙂

  Reply

 • Julia L

  |

  Bra skrivet Hanna! Jag har i stort sett följt dig sedan du började blogga och som du skriver har det blivit en stor skillnad. Men det är klart det blivit det, bloggen och instargram blir större och större och du tjänar mer pengar. Det är inte så konstigt att det blir mera dyra grejer och lyx som de skrivs om, hade jag köpt fina saker hade jag ocskå velat visa upp dem! Tycker det är bra att du reflekterar över hur du upplevs på sociala medier! Visst så kanske det har blivit ytligare, men det är heller inte så konstigt. Du har blivit mer känd och inte så lätt att prata om sitt privatliv för miljoner människor! Du är en otroligt stark människa glöm inte det! Och det är okej att ha dippar, för har man inte det så uppskattar man inte topparna 🙂 bäst är du! <3

  Reply

 • Josefine Tollin

  |

  Hej Hanna!
  Jag har följt dig så länge jag kan minnas. För någon som hängt med här i så många år så känns det tydligt när allt inte är som det ska med dig. Jag följer inte dig för att se outfits, lyxiga restaurangbilder eller fancy event. Jag följer dig för att det är en härlig känsla på din blogg. Och den är inte mindre härlig när du lägger upp en bild på din soffa och skriver ett avslappnat inlägg, förstår du? Jag tror att du måste slappna av i pressen du känner att ”leverera”. Många av oss som är här inne och läser din blogg förväntar oss inget särskilt av dig. De influensers jag ser mest upp till är de som avlägsnar filtret och vågar visa sig sårbara, pratar om viktiga ämnen och visar sig själva.
  Så försök att slappna av mer tror jag. Och släpp på pressen.
  Människor kommer att tycka om dig med eller utan outfitbilder.
  Och kom ihåg – perfektion har tusentals definitioner.

  Kram /Josefine

  Reply

 • Rebecca

  |

  Jag tror att fler influencers känner som du, att man tröttnar. Man kanske tycker det är kul till en början med alla gratis resor (och även betalda resor så klart), events m.m. men efter ett tag blir man nog less. Kan jag tänka mig i alla fall. Jag läste väldigt många bloggar tidigare och tittar mycket på YouTube, men har tröttnat och läser knappt inga bloggar längre för jag känner att det är samma sak på de flesta (även på YouTube). En ny märkesväska, en ny lyxresa, frukosten och den lyxiga middagen på kvällen, samarbeten med Chiquelle, NAKD och den senaste kollektionen man har gjort. Men förstår om det är jobbigt att komma på nytt innehåll också. Många tycker säkert det är kul att läsa om lyx, medan andra tycker mer om det ”vanliga” som man själv kan känna igen sig i. Bara lite tankar. Man behöver ju inte läsa heller om man stör sig eller tröttnar på att läsa. Hoppas du får det bra på resan och att den ger dig det du vill 🙂

  Reply

 • Helen

  |

  Jag blir glad att läsa ett sånt här inlägg. Jag har tröttnat otroligt på bloggar, Instagram pinterest och allt vad de heter på senaste för det ÄR så otroligt fake. rakt igenom, non-stop. Jag som ”läsare” har precis som du fått nog. det ger mig ingenting förutom ångest. Ska inte en influenser ta tillvara på chansen att framföra sitt budskap, göra sin röst hörd samtidigt som man ger en liten inblick i sin vardag men utan alla dessa filter för hur de tror att ett perfekt liv ser ut.
  Vi vill ha mer än så, inte må dåligt o bli deprimerad efter ha scrollat igenom ditt Instagram konto. för in the end of the day, ska du basera livet på antalet likes? folk scrollar likear och fortsätter med sina egna liv inom loppet av 2 sek, inte värt att lägga all tid och energi på såna här ytligheter

  Reply

 • peyzi

  |

  Jag följer dig för att du är just DU. Jag gillar dig extra mycket just för att du är personlig i din blogg. Älskar när du bara skriver om dina tankar, lägger upp mobilbilder, bilder från din vardag, gärna ’min dag i bilder’ eller ’helgen i bilder’ jag gillar nog din blogg som mest just när den inte är ’iscensatt’ just för att då är den mest personlig. Jag tycker allt du gör är så inspirerande! Din klädstil är så inspirerande!! Dina bilder är så häftiga! Du klär verkligen i allt! Du som person verkar hur underbar som helst. Du känns så genuin, härlig och positiv. Jordnära och inspirerande glädjespridare. Jag ser upp till dig 🙂

  Reply

 • Josefine

  |

  Hej Hanna! Det är sjukt intressant att läsa det du skriver, för det får oss andra bara att inse att du också är en människa. Men jag skulle vilja tipsa och råda dig till en sak, kontakta en livscoach så kanske du kan få vidga dina tankar och då kanske du kan få en förståelse över vad som är viktigt för dig!!
  Kramis!

  Reply

 • Karin

  |

  Du förstår inte hur priviligerad du är? Många med ”vanliga” jobb vill ibland bara kräkas på sitt jobb, men går dit och gör det dom ska ändå. ”Åh, jag känner inte för den här resan”, hur många tror du får möjlighet att resa i sitt jobb? Hur många tror du drömmer om att ha råd att ta med barnen på en billig charter en vacker dag? Nej, sluta gnäll på allting. Ta vara på den fantastiska möjlighet du har skapat, att kunna göra val. Många har inte den möjligheten. Förstår att du jobbar en del, men du lever i en tillvaro som många bara kan drömma om. DU framstår utifrån det jag läser som väldigt obildad och omedveten om hur omvärlden fungerar. Börja vara tacksam för det du har och lär dig mer om hur andra har det knske…

  Reply

Lämna en kommentar

Kategorier

Arkiv

Sociala kanaler