Min bröstförmiskning – så ser ärren ut 1,5 år efter op

Före och efter operationen med kläderna på…

Det har varit mycket frågor kring min bröstförminskning på senaste så tänkte att jag gör en liten update och ett litet inlägg om det. För er som inte varit med på resan, välkomna för en liten sneakpeak på mina bröst haha. Nej, men för ca 1,5 år sedan så fick jag äntligen en operationstid hos landstinget för att opera brösten mindre. De har så länge jag kan minnas varit obekvämt stora och ett problem för min nacke, rygg, hållning och för att hitta kläder eller kanske framförallt bikinis/ bh:ar som sitter bra och när jag då hörde att man kunde få en operation från landstinget för just detta så ansökte jag efter mycket om och men.

Det tog ungefär 1,5 års tid från att jag startade min ansökninsprocess till dess att operationen blev gjord. Då detta inte är en operation som landstinget prioriterar och då jag pausade min ansökning ett tag för att jag kände mig osäker på om jag verkligen ville göra operationen eller inte. Och det var väl det som var det mest förvirrande och jobbiga i detta att jag trodde/ kände att jag skulle skära bort en bit av identitet och att jag inte skulle känna igen mig själv. Men såhär i efterhand kan jag inte ens beskriva hur glad jag är över att jag vågade operera brösten. För det är det absolut bästa beslutet jag någonsin tagit, PÅ RIKTIGT! Och jag har pratat med så himla många tjejer därute som gjort samma sak och inte en enda själ har sagt att de ångrar sin operation.

Så här ser ärren och brösten ut just nu – 1,5 år efter operation. Runt bröstvårtorna syns det nästintill inte ens att jag har gjort en operation men eftersom att man får ett ankarärr av en bröstförminskning så är ju ärren under brösten och till bröstvårtan lite synligare… De kommer säkerligen försvinna mycket mer dock och många av mina vänner tycker inte ens att man ser ärren längre. Jag ser dem däremot men ska jag vara ärlig så är det inget som stör mig överhuvudtaget, jag är så glad att jag har en bättre hållning och att jag inte längre har lika ont i rygg och nacke PLUS att jag kan ha så mycket mer kläder, bikinis, bh:ar osv. Det känns helt fantastiskt för det var verkligen ett stort hinder för mig tidigare..

Annons

Skillnaden på hur brösten såg ut innan OP och efter är så sjuk så här kommer även de bilderna. Så här såg brösten ut precis innan operation (lägg märke till mitt födelsemärke)…

Och så här såg de ut en vecka efter när jag fick se resultatet för första gången. Kolla även på födelsemärket här så ser ni vilken skillnad det är!! Galet va! Till en början så tänkte jag lite “Fuck vad har jag gjort, brösten ser så små ut, jag känner mig som en man, de har tagit bort ALLT”. Men det är verkligen bara en vanesak. För jag har ju verkligen fortfarande bröst. De har absolut växt sedan operationen också. Samt blivit hängigare, men det tror jag har och göra mycket med också att jag har slarvat med bh. Jag använder ju typ aldrig det, för jag tycker det är så obekvämt. Men det ska man verkligen göra efter en sådan här operation. Så var fan noga med det! Annars kommer de börja hänga fortare än vad de faktiskt behöver göra (de har typ mina gjort…)

Så här såg brösten ut ca 8 månader efteråt. Mycket ärr fortfarande men jämför man med nu så är det ju superstor skillnad. Men om ni är oroliga för ärren – VAR INTE DET! Dom spelar verkligen ingen roll när det väl kommer till kritan för man är så glad för att man har en mindre bröst och för att man kan använda så mycket mer kläder och bikinis och slipper värken. En annan grej du kan och böra göra är att smörja in ärren. Det finns en massa olika salvor och gel man kan använda och jag har använt Renu28 som är en gel som innehåller redox signalmolekyler för att ärren ska läka snabbare.

Om det är något mer ni undrar så har jag en helt egen bröstförminsknings kategori här på bloggen som ni kan kika in på och läsa. Där har jag skrivit mycket om processen, tiden efteråt etc. Och just det, en viktig fråga som många har är det här med träningen efteråt operationen och det kanske låter mycket med att man ska tänka att man är nyopererad i hela två månader och att man inte får göra annat än att gå promenader upp till fyra månader efter operationen. Men tiden går så jävla fort så det kommer inte ens vara jobbigt när du väl är där. Kroppen behöver läka och det är bara 4-6 månader av hela ditt långa liv som du behöver vara lite extra försiktig. Det är INGENTING ärligt talat. Så oroa er inte över det. Det var ingenting jag tyckte var märkvärt jobbigt och då tränar jag ändå väldigt mycket.

Hoppas ni fått lite svar på era frågor och lite klarhet i hur jag tycker, tänker och känner såhär 1,5 år efter operationen. Tveka inte att fråga om ni undrar något i kommentarsfältet men jag tror faktiskt att jag har svar på det mesta i just kategorin bröstförminskning. Så gå in och läs den först!

52 gillar

Kommentarer (13)

 • Sophie

  |

  Har du använt någon särskild kräm för att ärren ska blekas? Det har verkligen läkt ihop så fint!!!

  Reply

 • Anna

  |

  Tack snälla för det här inlägget! Modig du är som lade upp alla bilder också! Jag funderar på att ansöka om en operation då min byst ser ut som din innan operationen och detta inlägget var mycket till hjälp. Så tack så mycket för det verkligen!

  Reply

 • Lina

  |

  Funderar också på operation, men tvekar av samma skäl som du avvaktade! Men vad hade du för storlek innan operation? Jag har 65F och du hör ju själv, de är hängiga, tunga har stora bröstvårtor och jag bär enbart sportbehåar för att platta till dem och få lite ryggstöd…

  Reply

 • Hanna

  |

  Till er alla som funderar på bröstförminskning! Gör det!!! Jag har gjort en sådan operation! Jag hade såååå stora bröst och det var inte alls i proposition till min övriga kropp, då jag inte är så lång och rätt liten och ganska smal i övrigt! Hade jätte problem med badräkt, bikini, bh, att träna, kände mig inte fin när jag var naken då brösten bara hängde som två tvättlappar! Så det kändes iallafall för mig! Sökte på vårdcentral och fick inom 1,5 månad bara besked om beviljad operation, då det inte var någon tvekan på att jag hade problem! I December är det två år sedan jag gjorde min operation, ären syns knappt, brösten är sååå fina! Bästa jag gjort! Jag har varken smörjt eller masserat eller gjort något för att ären skulle läka så fint och enligt mina läkare kunde jag börja träna försiktigt redan efter 1 månad efter operationen! Vilket jag gjorde då jag är van att träna och ville komma igång så snabbt jag kunde efter operationen! Och det gick jätte bra! Jag har varit väldigt noga med att bära bh och sådär och brösten är sååå fina! Har faktiskt inte växt något alls, då jag vet att de gör det för många! De sitter på sin plats och är fasta och inte hängiga! Så det varierar väl lite hur det blir för person till person efter operationen! Men idag älskar jag mina bröst! Att kunna gå runt naken med brösten fanns inte för mig psykiskt för två år sedan för jag kände mig inte fin och skämdes men idag älskar jag dem! Bästa jag gjort! Så sök ni som funderar!!! Var inte oroliga! Jag var jätte orolig för min operation men hade heller inget ont något alls efteråt! Allt gick väldigt bra och de som ansvarar för sådana här operationer är experter, så man är i goda händer!!

  Reply

 • Sara

  |

  Hej,
  Så härligt att du delar med dig av detta. Jag har mått dåligt över mina bröst sen jag var tonåring (vilket är typ 10 år sedan) men aldrig vågat göra något åt det. Tycker det är extrem jobbigt att visa mig naken för någon (tom min sambo) och har svårt att hitta kläder och bikini ska vi inte ens prata om..
  Hur gjorde du när du startade denna processen? Vem vände du dig till i första hand? Vårdcentralen?
  Jag är i åldern när jag jag och min sambo funderar på att skaffa barn. Vet du hur det fungerar med amning om man förminskar brösten?
  Supertacksam för att du vågar skriva om detta och peppa oss andra som inte vågat än!

  Reply

  • Mia

   |

   Hej Sara, jag känner igen mig i det du skriver. I mitt fall konstaterade läkaren att jag kunde göra en bröstförminskning men eftersom jag o min sambo planerar att skaffa barn inom ett år eller två så rekommenderade läkaren starkt att vänta. Brösten kan båda bli större och mindre efter graviditet och många upplever att amning blir svårare. Jag valde att vänta med operationen, hoppas du blir lite klokare i ditt beslut oavsett vad du väljer!

   Reply

 • Ebru

  |

  Guuuud äntligen har jag hittat någon som har op bröstförminska! Jag själv har precis samma som du hade hängande bröst förut. Det har gett mig ont i ryggen och svårt att hitta strl på kläder/behå osv. Jag är född och uppvuxen i Sverige men för 5 år sedan jag flyttade till Danmark, jag bor här nu men vad får jag möjlighet? Ska jag göra i Sverige eller kan jag inte fixa i Sverige bara här i Danmark? Vad har du för råd? Kram!

  Reply

 • Maja Björklund

  |

  Så himla glad för din skull! 🙂 Hoppas att du kan inspirera andra tjejer till att ta samma beslut. Man ska inte gå runt och må dåligt i sin kropp. Vi betalar skatt och har rätt att ta hjälp av vården. Fler borde våga! Dock så stämmer inte det där med sambandet mellan hängbröst och bh 🙂 Med bh får inte musklerna i brösten “jobba” utan förslappas = hängbröst. Det är utan bh som de håller sig perky haha. I samband med bröstförminskning vågar jag inte uttala mig om, men det är vetenskapligt bevisat att brösten håller formen bäst (längt? Vad säger man) genom rätt lite bh-användning.

  Reply

 • Nicole

  |

  Jag fick beviljat för snart 6 månader sen att landstinget godkänner min bröstförminskning och jag väntar spänt med rädsla på att få en tid!! Jag är glad att du pratar om det här

  Reply

 • nadine

  |

  Det här hjälper mig så mycket då jag funderar på en!!

  Reply

 • Lii

  |

  Har bara halkat in på din blogg pga bröstförminskningen men vill verkligen tacka för allt du skrivit om din OP och efteråt. Förra hösten tog jag steget efter 10års trevande, och i februari i år fick jag min OP beviljad, tårarna bara rann när jag fick OK från läkaren. Väntar nu spänt på att få genomföra den och misstänker att jag kommer får göra den i vår. Längtar så!
  För er som är nyfikna så har jag ca.1050ml i volym på vardera bröst och en 65F i kupa, och jag hoppas verkligen att fler vågar ta steget till en mindre byst om de har besvär.

  Reply

 • Lii

  |

  Hej!
  Skrev här ovanför för mer än ett halvår sen, har ni gjort min OP (6veckor sen imorgon) och jag vill bara säga att resultatet blev superfint. Gick från 65F till 70C ungefär (vet inte exakt än) och de tog bort ca.2kg från min kropp. Dock tillstötte komplikationer under min OP, jag blödde kraftigt från vänster bröst efter uppvak och jag fick opereras 2 ggr under samma dag. Förlorade så mkt blod att jag fick anemi och blev kvarliggande på sjukhuset över natten. Fick en tuffare återhämtning än många andra (min komplikation sker kanske på 1% av alla som gör en bröstförminskning årligen) och först efter 5veckor var jag på benen igen. Har fortfarande något dåliga blodvärden men allt läker som det ska och det ser fint ut. Säger inte detta för att skrämma någon, utan vill bara säga att trots komplikationer så är det här det absolut bästa beslutet jag någonsin tagit. Så tveka inte om du vill förminska brösten. Du kommer inte ångra dig en sekund!

  Reply

 • Linnéa

  |

  Hej Hanna!

  Du, med flera andra bloggerskor, hjälpte mig med frågor, tvivel och trygghet kring beslutet kring min egna bröstförminskning som jag nu genomförde för bara några dagar sedan! Detta är något jag har funderat över och sett fram emot i över 2 år och nu är det äntligen gjort. Trots att jag sitter här helt nyopererad och fortfarande har ont, känner jag definitivt att detta var bland det bästa (men svåraste) beslutet jag någonsin tagit.

  Anledningen till att jag vill skriva till dig var för att jag vill skapa en Facebookgrupp angående just ämnet bröstförminskning, då detta otroligt nog inte finns än. Jag gick i oro så mycket innan operationen och hade svårt att hitta all info jag ville ha och jag tänkte då kontakta de bloggarna jag fick mycket hjälp utav och tänkte att vi tillsammans kan bygga en plattform på Facebook där ni dels kan länka era bloggar samt alla kan ställa och svara på frågor.

  Just för att detta ämne är väldigt individuellt känner jag att det kan vara så hjälpsamt för de som funderar på detta att få svar och bilder från olika personers resa innan/inför/under/efter operationen. Om du skulle vara intresserad är det bara att skicka ett meddelande till min mail. Jag har inte gjort någon grupp ännu för jag vill gärna ha respons på idén först samt så kommer det behövas spridning och marknadsföring för att folk som behöver det ska hitta dit och jag kommer inte kunna bära det själv.

  Tack för all hjälp och det stöd som din blogg gav mig, det gjorde mig ännu mer bekväm i mitt beslut om bröstförminskning! Det är nu detta jag också vill kunna bidra med, trots att jag inte är en offentlig profil!

  Stora kramar från Linnéa Stjernberg! <3

  Reply

Lämna en kommentar

Kategorier

Arkiv

Sociala kanaler