SAMOA

 

 

 

 

 

 

Samoa – gud vilket vackert land. Blev helt förälskad. Vi hyrde nämligen även här en taxichaufför för dagen för att ta oss runt halva ön och det var bara absolutley breathtaking. Vilken fantastisk natur! Speciellt uppe vid bergen i norra delen. Samoa är förövrigt ett otroligt religiöst land så på söndagar som idag är i princip allt stängt och alla går till kyrkan. Vi träffade två killar ifrån Samoa som är här på båten och de sa att vi helst skulle ha håret uppsatt och inte fick bära något rött.

 

Det märktes redan innan vi stigit av båten att det var ett troende land då man redan inne i båten hörde hög musik som lät som kyrkomusik. Alla locals från Samoa som vi träffade på var otroligt söta och gulliga och alla var så fina när de var påväg till kyrkan då alla tjejer bar vita klänningar med spets och broderier och fina hattar och de små killarna hade slips. Har förövrigt aldrig i hela mitt liv sett så många kyrkor i ett och samma land någonsin förut. 

 

 

På tal om kyrkor så är det vanligt att man begraver sina nära och kära på framsidan av huset i Samoa vilket kan vara lite intressant att veta. Och på tal om hus så bor många i sk. öppna hus. De har alltså inga väggar utan bara pelare och tak. Detta för att det inte ska bli så varmt. De har nämligen knappt några årstider i Samoa då vädret är detsamma året om. Den enda skillnaden är att ena halvåret är deras våta period (det regnar mycket) och andra halvåret deras torra period (det regnar knappt alls). Något mer som jag inte visste är att de hade en tsunami år 2009 och kraftiga översvämningar år 2012.

 

Något annat som kan vara lite kul att veta är att de kör på vänster sida och att de max får köra 40 km/ h. De får alltså inte köra bil med en hastighet över 40 km/h någonstans på hela ön. Hur sjukt? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men för att ta oss back on track. Vad har vi då gjort idag? Jo, vi började med att åka längs kusten och sedan in mot ön igen och bergen för att ta oss till Tu Sua Trench som låg ungefär 45 minuter ifrån staden Apia. Det enda stället vi kände att ”hit måste vi åka”. Det är ett hål djupt ner i marken som ligger vid en fin strand och som kostar 8 AUD per person för inträde. Tydligen är To Sua Trench är en riktig turistattraktion vilket jag faktiskt inte trodde och jag blev ganska förvånad när jag såg hur det faktiskt såg ut i verkligheten då jag sett massvis av bilder på det på internet. Jag trodde att det skulle vara mycket större och ligga typ mitt ute i ingenstans i skogen. Men i själva verket så äger en familj stället och det har byggt och gjort i ordning som en fin trädgård runt omkring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Väl där dock började det spöregna så jag halvsprang lite ledsamt ner till en hydda där man kunde lägga sina väskor. När jag väl fått av mig tröjan så kom solen fram och vi kastade av oss kläderna och skyndade oss ner för den väldigt branta och långa stegen. Vi hade sådan tur som kom dit så tidigt då vi var helt ensamma för sedan när vi skulle åka vidare så kom två stora turistbussar plus en massa taxis. Så lucky us!!!

 

Efter vår lilla simtur i Tu Sua så ville vi åka en annan väg hem för att se de fina stränderna men det började spöregna så bestämde oss för att ta ”The village way” tillbaka så åkte istället förbi och såg Papapapatei Falls. Ett jättefint 100 meters högt vattenfall in the middle of nowhere. Vi stannade även till vid ett jättemysigt resort som hette Coconuts Beach Club där de mesta var byggt av kokosnötter. Skulle så gärna vilja åka tillbaka dit och bo där i en vecka eller två. Det var otroligt mysigt och man kan bo i bungalows som har en egen liten rockpool med ett vattenfall precis på stranden. Hur underbart?

 

 

 

 

 

 

 

När vi sedan åkte för att ta ut pengar började vår taxichaufför (medans Maddy och hennes mamma stod vid bankomaten) fråga mig om jag hade en pojkvän, ville ha en pojkvän och vart jag skulle leta efter en pojkvän. Sedan frågade han om han kunde få mitt nummer och så sa han att jag var jätte vacker och att han önskade att han hade en flickvän som mig. Ett tag tänkte jag, han kommer kidnappa mig nu haha. Han var ju typ världens gulligaste men det blev lite creepy när han började fråga massor om killar och ville ha mitt nummer. Ogillar extremt när en av de första frågorna en kille frågar är om man har pojkvän eller ej.

 

Dagen slutade med att Julie gav vår taxichaufför Andrew (som då verkade väldigt förälskad i mig) lite extra pengar då han hade 4 syskon att försörja och båda hans föräldrar gått bort. Vi har det verkligen bra vi som bor i Sverige och Australien. Det är så stora kontraster mellan Sverige och Australien och dessa länder jag besökt på den här kryssningen. Önskar verkligen att jag kunde visa er allt jag fått se idag och de andra dagarna i de andra länderna för samtidigt som just Samoa är ett ganska fattigt land så är det så fint och charmigt på samma gång. 

0 gillar

Spåra från din sida.

Lämna en kommentar

Kategorier

Arkiv

Sociala kanaler