Vems är ansvaret för din självkänsla?

Idag har jag tänkt mycket på det här med att vara en bra förebild och vilken makt vi influensers faktiskt sitter på. Med tio tusentals följare som ser upp till en, följer en och litar på det man säger kan man göra mycket, därför tänkte jag idag fråga er om ni blir hetsade eller inspirerade av allas perfekta Instagram-flöden? Samt vart ni tycker att ansvaret på denna hets sitter? Är det vi influensers som borde visa en mer oretuscherad bild av vår vardag eller är det upp till var och en att bygga upp en stark självkänsla som klarar av alla felfria bilder.

Jag är givetvis medveten om att vi lever i ett otroligt ytligt samhälle, som även jag bidrar till, men någonstans så kan jag inte låta bli att känna att det ändå är upp till var och en att bygga upp en självkänsla som är stark nog, att man inte mår psykiskt dåligt eller känner hat över att se andras perfekta bilder på Instagram. Tar man ansvar över sitt eget mående, sin egna lycka och sin egna utveckling så kommer man också att stärka sin självkänsla.

Problemet kommer ju inte att försvinna om man skulle ta bort Instagram. Det kommer bara förflyttas, för då kommer man att hitta andra människor i ens närhet, på jobbet eller på skolan att jämföra sig med istället.

Ja, det är svårt det där. Speciellt när man är ung. För inte fan var livet lätt när man var tonåring och knappt visste ut eller in? Kanske borde man införa självkänsla som ett ämne i skolan. Bort med syslöjden och in med självkänsla-lektioner och när man ändå håller på kan man slänga in lite deklarations kunskaper också haha. Varför lärde man sig inte det?

Hur får man en bra självkänsla då?

Trots att jag har en väldigt bra självkänsla så hamnar ju även jag i situationer eller perioder där jag känner mig otillräcklig, liten och osäker…. Men då brukar jag alltid försöka påminna mig själv om att ingen är perfekt. Jag är inte perfekt. Hon med de långa slanka benen är inte perfekt. Och Instagram kändisen som reser över hela världen är inte perfekt. Jag har någonstans accepterat och förstått att alltid kommer finnas tjejer som både är snyggare, starkare och smartare än jag själv. Och att ha den vetskapen gör att jag själv kan klara av dessa situationer när man känner sig otillräcklig, utan att se ner på mig själv, trycka ner mig själv eller känna att jag är en sämre människa. Istället försöker jag framhäva allt jag gillar hos mig själv och titta mig själv i spegeln med kärlek och positiva ögon. Detta är inte något som man lär sig att acceptera över en natt och inte heller kommer det en dag när man inser det och sen aldrig mer behöver tänka på det. Utan detta är något man ständigt behöver jobba med.

Ta ansvar för dig själv och ditt välmående!

77 gillar

Rekommenderade inlägg

Kommentarer (24)

 • Emma

  |

  Det är klart att man blir lite avundsjuk osv när man ser alla dessa perfekta instafeeden, men tycker att det är upp till en själv att bygga upp en självkänsla och inte låta sig bli alltför negativt påverkad. Håller med om det du säger, man ansvarar för sitt eget mående. Tycker vi måste sluta skylla ifrån oss på sociala medier hela tiden och ta tag i sitt måendet istället. Alla lägger upp bilder från de bästa stunderna på insta och alla vet att det är ingen som har perfekt liv bara för att deras feed ser perfekt ut. Men ändå så ska alla ta illa upp för vad man än lägger upp känns det som, vilket är synd.

  Reply

 • Johanna

  |

  Jag blir inspirerad av influensers inlägg och ”perfekta” bilder i instagram flödet, men jag skulle säga att jag blir mer hetsad och mer och mer osäker på mig själv. Många bloggare som äter ute och äter mycket godsaker (vad de lägger upp bild på) men ändå så är smala som pinnar. Medans om jag äter en bulle syns direkt. Jag blir provocerad och tycker att många influensers borde visa mer av en oretuscherad bild, det är ju oftas en stor anledning till att unga tjejer idag hamnar i ätstörningar osv.

  Reply

 • Annika Nordqvist

  |

  Så fina & kloka ord vännen! Du är fantastisk & inspirera oss andra. KRAM

  Reply

 • Kajsa

  |

  Jag kan hålla med dig till viss del. Det är klart att alla är ansvariga för att bygga upp en bra självkänsla, men hela idén med att ha ett perfekt Instagram-flöde är något som jag tycker man förfinar. När jag rannsakar mig själv så är inser man att det är så lätt att falla för den dåliga självkänslan när man hela tiden ser den där perfekta bilden i flödet eller texten om den underbara lördagen med bästa vännerna. Det som jag kommit fram till är; vi vet att era liv inte heller är perfekta och att ni är som alla andra. Varför är det då så viktigt att hålla fast vid den fasaden som influencers och redigera sina bilder perfekta eller staga den perfekta bilden? Jag förstår att ni tjänar pengar på er blogg/Instagram/personliga varumärke men helt plötsligt så blir ni endast ert varumärke där man bara ser de stagade bilderna. Som läsare är det svårt att skilja på när ni är privata och när ni är influencers. Detta tror jag bidrar mycket till ”hetsen”

  Reply

 • Johanna

  |

  Jag kan bli hetsad ibland men då avföljer/rensar jag det från mitt flöde bara 🙂 sen tycker jag alltid det är kul när ni influencers visar en oretuscherad bild för det är sånt jag kan relatera till, skulle jag få önska skulle ni visa mycket mer av den tråkiga vardagen. Visa upp dendär bruna bananen man åt till mellis och vlogga när man ligger på soffan i fulkläder, men de är bara för att jag gillar att känna igen mig och relatera 🙂

  Reply

 • Selma

  |

  Jag tycker att folk tar allt på instagram så himla allvarligt jämt. Jag följer influensers som dig just för att jag är ambitiös nog att vilja jobba hårt och en vacker dag kunna få tillgång till det jag vill ha. Det är ju så det är, man får inget gratis som alla verkar tro. Tyvärr verkar många tycka att influensers är oförskämda och dåliga förebilder för att de har råd att köpa saker som kostar en hel månadslön. Ni influensers förstår ju att ni har jobbat hårt för detta så varför skulle ni då egentligen åt er av att någon är avundsjuk på er framgång? Det är deras förlust om de inte inspireras av dig och alla andra, ni vinner bara på det. Jag tror folk följer er av en anledning och det är för att bli inspirerande, men ibland när de inser att det blir för mycket så ger de upp och så klagar dom. Det är här jag tycker att fler influensers ska ta tag i att fortsätta peppa sina läsare och på ngt sitt få dom att inse att ni vill att era läsare också ska lyckas. Hoppas detta kanske ger ett bra svar 🙂 Lycka till!! Du är grym!

  Reply

 • Charlotte

  |

  Jag håller både med dig och inte med dig. Jag anser att alla bär ansvaret för sitt eget välmående och har alltid tyckt att hela den här grejen med att ”man måste vara en förebild” har varit överdriven. Bara för att man har stora sociala kanaler skall man inte behöva anpassa sin person och vara någon annan än den man är för att försöka passa in i mallen som ”den perfekta förebilden”. Däremot tycker jag att hela den grejen med att enbart lägga upp perfekta bilder, ha ett perfekt flöde och enbart skriva och publicera sådant som är positivt är sjukt. Varför har det blivit så? Och varför väljer man/ni att enbart publicera det som är fint, glatt och positivt? Att säga att alla har eget ansvar över sitt mående är otroligt enkelt, men samtidigt hjälper ni till att bygga upp en bild och en press som varken är sund, nyttig eller normal. Unga människor som växer upp med den bilden får det omedvetet inmatat i huvudet dagligen och det är större än att säga att det ”bara är att avfölja” eller ”ta bort instagram” eller what so ever. Dessutom, ur min personliga synvinkel, är det otroligt ointressant att följa någon som alltid lägger upp all text, alla bilder och alla snapchats med ett förfinat filter. Det blir så opersonligt och så långt ifrån intressant som man kan komma!

  Reply

 • Charlotte

  |

  Sammanfattning: Man skall inte behöva anpassa sin person för att vara en bra förebild och man skall inte behöva anpassa sin person för att andra människor skall slippa må dåligt. När man enbart lägger upp perfekta bilder och perfekta inlägg anpassar man sig dock som person och visar upp en bild som inte är ärlig vilket jag tycker är sorgligt, konstigt och egentligen sjukt.

  Reply

  • Evelina

   |

   Jag håller med. Självkänsla är eget ansvar, och ni får visa upp vilka delar ni vill av ert liv. Vill ni bara visa upp fina middagar, fine. Att belysa vissa delar av verkligheten är eget val, som jag kanske inte själv skulle gjort men den rätten har alla själva att avgöra. MEN. Däremot tycker jag inte det är ok att bidra till hetsen genom att förvränga sanningen – som att som influencer ex lägga upp bilder på fika och bullar och blabla och sen inte käka – kommer ihåg att jag reagerade på det i somras när du la ut en bild på instagram när ni åt glass, och sen på bloggen beskrivit hur ni slängt den och inte ätit. För mig är det sjukt, för även fast man gör det för en fin bild som argument anser jag att man skickar ut fel signaler till andra. MEN – alla får verkligen ha en egen moral och ingen ska gå in med pekpinnen för hur andra lever sitt liv <3 Detta är endast min åsikt och så länge du eller andra mår bra i sin, så respekterar jag den <3

   Reply

 • Johanna

  |

  I våras hade jag en period kantad av dålig självkänsla som i slutändan ledde till utmattningssyndrom. Vad det berodde på har jag nu i efterhand insett och det va Instagram. Den ständiga perfektionen som offentliga personer visar fick mig att vilja göra allt, visa för alla på mina sociala medier att jag är ingen tråkig tjej som bara sitter hemma utan att jag gör faktiskt saker. I slutändan ledde detta till att den enda gången jag faktiskt varvade ner va dem få timmarna jag sov. Men för att göra dessa saker, köpa de nyaste kläderna osv så krävs det även pengar. Pengar som man inte har när man studerar heltid, därför jobbade jag 25% extra och tog på mig alla extra tider jag kunde komma över. Tillslut orkade inte kroppen mer, inte nog med plugg o jobb så skulle tiden också räcka till att visa sin spontana, påhittiga och perfekta vardag. Idag har jag insett att livet är så mycket mer än så, därför har jag avföljt många offentliga personer som påverkar mig negativt och enbart går in på bloggar som får mig att må bra. Därför jag skriver här just nu, du är en fantastisk person Hanna och jag är glad för att du tar upp detta ämnet. Ingen är perfekt och det kommer alltid finnas personer i ens närhet som vi kommer jämföra oss med, men man kan själv påverka och förbättra ens välmående. Du är grym Hanna, fortsätt vara du det kommer du alltid att vinna på💕

  Reply

  • Hanna bör svara dig:)

   |

   Det enda vettiga inlägget. Det är just det här som händer de som inte har en så stark självkänsla. Det definierar en ouppnåelig standard som inte är bra för någon i längden.

   Istället för att alla ska sträva efter den bästa av sig själv kommer vi se att alla försöker vara likadana. Tjejerna försöker bli stora på sociala medier och killarna försöker bli fuckboys. Ni hjälper till att sätta dessa linjer.

   Reply

 • Klara

  |

  Hej! Jag håller med dig delvis, alla har ansvar över sin egen självkänsla men samhället och förebilder har också ett visst ansvar. Ni ” influenser” jobbar ju med media osv så det är klart ni vill att allt ska bli så fint och perfekt som möjligt. Men samtidigt bygger erat jobb på oss läsare och följare, och därför tkr jag att man måste vara realistisk och ärlig som influensers. Jag kan ibland tycka att det blir lite pinsamt, nu menar jag inte dig, men när man bara kan fota utanför en Chanel butik osv. För så ser inte era liv ut, så varför försöka leva upp till det. Många små tjejer tror förmodligen att ” alla ” åldra tjejer har en Chanel, och de har lååångt ifrån alla. Dock tycker jag att Andrea hedenstedt är en bra förebild som faktiskt lägger ut budgetinlägg och hur man sparar pengar osv, hon verkar som en vettig tjej som inte tappat det. Det gör inte du heller tycker jag! Hoppas du förstår att jag menar inget illa utan endast vill att alla små tjejer, era följare, ska få en realistisk bild av ett vanligt liv. Puss du äger

  Reply

 • linnea

  |

  Håller verkligen med dig Hanna! Det är upp till var och en att ansvara för sitt egna välmående. Det blir lätt att man hittar på ursäkter istället för lösningar. Själv varit svårt sjuk i anorexi, tills jag insåg att det var upp till just MIG att få mig ur detta ( självklart med hjälp av behandling) & istället för att tänka på problemet fann jag en lösning. Heja dig!

  Reply

 • Juli

  |

  Hej Hanna! Det är en kluven sits som man sitter i som läsare till många influensers bloggare och sociala medier. Samtidigt som man finner otroligt mycket inspiration att kämpa för sina mål och drömmar i livet kan jag nog även avslöja att många först och främst tjejer i dagens samhälle påverkas mycket negativt av det. Detta är absolut inget illa menat. Men dagens samhälle sätter folk mycket krav på vad som är snyggast? Och vad andra kommer tycka om det du gör och hur du ser ut. Jag personligen som kanske många andra tjejer känner igen sig i är att självförtroendet går väldigt upp och ner i takt med våra hormoner i kroppen. När jag ser på många influenser med fina instagram bilder och flöden känner jag för att ta bort alla mina bilder och börja om på nytt. Vilket man kan se på sättet att man även blir inspirerad men även en ideal bild som inte borde finnas. Men Hanna. Du är lika gammal som mig. Fortsätt med det du gör jag får mer en inspirations känsla än en negativ känsla! Du är en bra förebild med good intentions 🌸🌸

  Reply

 • Nina

  |

  Hanna

  Tycker din blogg är en av de bättre nuförtiden
  Som Michaela Forni som varit en favorit förut har blivit en blogg av bara massa samarbeten.
  Tycker du fortfarande skriver om saker som är viktiga som detta ämne, du är ändå dig själv och delar med dig av din vardag. Stort plus!
  Puss

  Reply

 • Nina

  |

  Och jag måste tillägga med att det blir mycket mer dynamik i ens blogg om man också tar med sånt som kanske är jobbigt, tråkigt och sånt. Det blir mer realistiskt eftersom livet är upp och ner, även för dig som har ett sånt här jobb!
  Man vill ju vara med och läsa om allt i ditt liv och inte bara det som är ”perfekt” om du förstår vad jag menar 🙂

  Reply

 • Lisa

  |

  Jag tycker att det är upp till var och en angående självkänsla och att man ska ta ansvar själv. Man väljer själv vad man vill att sitt flöde ska bestå av 🙂 Dock tycker jag veeeerkligen att alla influencers borde visa upp med av ”verkligheten” och visa oretuscherade bilder så allt inte känns så glamouröst. Det är det som är så bra med Youtube att det blir mer åt det hållet där. Men jag tycker ni borde få in mer av det på Instagram också. Även om vi följare vet att det inte är så glammigt jämt är det ändå roligare och nyttigare att faktiskt se den delen av er också 🙂

  Reply

 • Hanna

  |

  Hej Jag är en helt vanlig tjej som driver själv min alldeles egna webbshop ( myhannah.co ) och samtidigt hjälper andra att få klämma och känna på om en verksamhet online och att få möjlighet att arbeta hemifrån verkligen är något för dig. spännande?, klicka in dig på länken, och subscribe! http://bit.ly/2fScb3T

  Reply

 • Evelina

  |

  Äntligen någon som säger det jag gått och tänkt på!! Tycker inte det är okej att skylla sitt dåliga mående på människor som är stora på instagram, ta tag i ditt egna mående istället. Jag själv kan tycka att jag är ful och jämföra mig med alla vackra tjejer men det är mitt problem, inte deras! Så länge en influenser inte hetsar så kan man inte skylla på dem.

  Reply

 • Lukas Jansson

  |

  Jag tycker du är jättefin och är en fantastisk förebild för många.

  Reply

 • Emma

  |

  Svårt ämne det här.
  Håller med dig på en del punkter samtidigt som jag själv vet hur jag kan må ibland av den perfekta ytan man ser på exempelvis instagram. Händer oftare nu att jag får tillfällen där jag ser mig som tjock, ful, har för stor näsa, för stora lår m.m pga alla förskönande bilder och de operationer man ser fler och fler tjejer genomgår.
  Tycker att det är upp till mig samtidigt som jag känner att influencers kanske har gått över styr med sin sträven efter perfektion. Väldigt kluven på detta ämne, så är intressant att diskutera och läsa andras tankar 🙂

  Reply

 • Ellen

  |

  Jag önskar att inte influencers hade ett så stort samband mellan mig och dålig självkänsla men tyvärr så har det det för mig och förmodligen för många andra. Saknar lite den gamla bloggtiden där inte alla bilder var superstyleade med full-make, poserande för att se smalare ut med benet utsträckt osv. Vanliga vardagsbilder tycker jag är viktigt att variera med för att inte flödet ska kännas ”fejkat” liksom.

  Att sociala medier bidragit till mer psykisk ohälsa och ätstörninga har bevisats, då det ökat dramatiskt i vissa länder när sociala medier började komma. Därför är det viktigt att som influencer ta sitt ansvar enligt mig. Din blogg är dock absolut inte en av de ”värre” bloggare när det kommer till att ge en (iallfall mig) ångest över att ens liv inte är lika perfekt som bloggarens.

  Men absolut, det gäller inte enbart influencers. Jag lägger inte själv ut bilder jag inte är nöjd med eller bilder från dagar då jag äter en torr ostmacka till frukost. Och trots att ni är influencers är ni ju också människor som vill visa den bästa och snyggaste sidan av sig själv, precis som vi ”vanliga” människor.

  Reply

 • Isabella

  |

  Det här är så himla bra skrivet. Jag håller helt och hållet med. Självklart påverkar alla sociala medier en, men det är den världen vi lever i idag. Det man kan göra är att ständigt jobba med sig själv och bygga upp en bra relation med sin kropp och sitt välmående(förhoppningsvis med hjälp från skolan i framtiden som du nämnde). Massa kramar till dig Hanna

  Reply

 • Carro

  |

  Så fint skirvet!! Och tjejerna som är ”snyggare, smartare och starkare” än du tycker med stor sannolikhet likadant om andra tjejer! Det finns liksom inget perfekt och därför är det upp till alla att acceptera sig själva och skita i instgramflöden och bygga upp sig själva inifrån. All yta är ju bara en illusion 🙂

  Reply

Lämna en kommentar

Kategorier

Arkiv

Sociala kanaler